Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2011. augusztus 10., szerda

Áv hó 15: a megbocsátás és a szerelem napja

Áv hó 15-ét jóval kevesebben ismerik, mint az idén augusztus 9-én, kedden este véget ért Áv hó 9-ét; utóbbit is csak a vallásos zsidók tartják számon.
Áv hó 15, héber számjegyzéssel TU böÁv csak hat nappal követi a Templomok gyásznapját. Ezen a napon a hagyomány egy nőrablás miatt kitört háborúra emlékezik, amely Benjámin és Lévi törzseinek a fiai között dúlt, még a Bírák korában.

A részletekre nem térünk ki. Elég az hozzá, hogy a modern Izraelben előszeretettel tartanak esküvőket Áv hó idusán, ami az idén augusztusban is a 15. napra esik.
Ezekben a napokban, pontosabban ezeken az éjjeleken mutatkozik Izrael egén is a Perseidák meteorraja. Aki távol lakik a nagyvárosi fényektől, üstökösök és hullócsillagok elbűvölő égi tűzijátékában gyönyörködhet, amit még a növekvő Hold fénye sem halványít el.
*
Az Áv hónap 9-éről írt cikkem nem várt reakciókat váltott ki olvasóimból. Többen e-mail-ben, mások a bloghoz fűzött megjegyzésben furcsállották a kétszeres „De milyen áron!” felkiáltójeles mondatomat.
Indokom: az első mondat Izrael Állam feltámadására vonatkozik, amely a Holokauszt közeli történelmi háttere nélkül nem valósulhatott volna meg, legalábbis nem akkor, amikor megvalósult.
(Tizenéves koromban került a kezembe a cionista „Múlt és Jövő” irodalmi folyóirat egyik száma az 1938-as évfolyamból. Egy cikkírója úgy látta, hogy „húsz év múlva már másfélmillió zsidó fog élni Palesztinában, hárommillió arab mellett, ezzel még közelebb kerülve a független zsidó állam álmához”)
Nos, a következő években bekövetkezett, senki által előre nem sejtett katasztrófa felborított minden józan számítást. A cikkíró által előrevetített időben, 1958-ban Izrael Állam két győztes háborúval a háta mögött már tizedik függetlenségi napját ünnepelte. Igaz viszont, hogy ezt kevés, 1938-ban még élő európai zsidó érhette meg.
Egy hasonló, viharos gyorsasággal bekövetkező drámasorozat a Templomhegyen is hasonló változásokat idézhet elő. Olyanokat, amelyeket mi, 2011-ben elképzelni is nehezen tudunk.
Ha egy háború vagy egy földrengés következtében eltűnnének onnan a mecsetek, az egy harmadik világháborúhoz is vezethet, amelynek fókuszában, akár a másodikéban, ismét a zsidóság állna.
Hogy milyen áron? Olyan áron, amilyet senki sem akar megfizetni, de amiről senkit nem kérdeznek meg.
*
Egy névtelen hozzászóló kifogásolta, hogy „mesüge” módon „belepancsolok” teológiai kérdésekbe.
Nos, a pancsolásból én már kinőttem, kedves Olvasóm, de a történelem ismeretében vallom, hogy minden, ami a zsidósággal és Izraellel kapcsolatos – a teológia kategóriájába tartozik.
(Éppen ezzel indokolja az ultraortodox zsidó tábor egy része heves anticionista felfogását: a „cionisták” a zsidóságot a teológiai kategóriából a politikai kategóriába „tolták át”.)
Mindazonáltal köszönöm, hogy blogomat figyelemre méltatják. ◙

3 megjegyzés:

  1. Alex Schlesinger2011. augusztus 13. 0:20

    Keves Halmos László!

    Örülök, hogy ismét megtaláltam, az áthelyezett " Izraeli Hírlevél " oldalt, és benne azokat a sorokat amelyek hiányát éreztem volna különben. Innen az USA-ból minden Izraelre vonatkozó, és a zsidósággal foglalkozó, magyarnyelvű közlemény olvasása élmény számba megy. Halmos László ennek az élménynek szerzője amiért hálás köszönetet mondok, és egyben a Mindenható áldását kérem további munkájára.

    Kivánok jó egészséget, baráti üdvözlettel.
    Alex Schlesinger.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Halmos László,
    csatlakozva az elöttem szóló Alex Schlesingerhez ( Akinek egyébként a megtisztelö barátságát ) én is hálás köszönetemet fejezem ki az itt megjelenö cikkekért, az ünnepekre való felhívásért és azok rövid,lényegi ismertetéséröl.... nagyon nagy szükség van erre, hiszen a fiatalabb korosztálynak ezek - mint minden ujszülöttnek egy vicc - az újdonság erejével hatnak, nagyon sokan közülük (sajnos) nem ismerik ezeket a Bibliából eredeztethetö ünnepeket, azok mibenlétét... én egyáltalán nem találok benne "belepancsolást", sem vallási dilettantizmust - söt a Biblia alapos ismeretét fedezem fel írásaiban....
    Nem kell ahhoz nagyobb vagy különösebb absztrahációs képesség, hogy a mostani Templomhegyen már lássuk kirajzolódni lelki szemeinkkel az elkövetkezendö Messiási Templom körvonalait - beteljesedve vagy beteljesitve a régmult idök messiási próféciáit... Igen, azzal is tisztában vagyunk - hogy ezért nagyon nagy árat kell majd fizetni a zsidóságnak - de közvetve az egész világnak is - de a Harmadik Templom akkor is fel fog épülni - ha ebbe az egész világ szakadva szakad meg - akárcsak a Jeruzsálem státusza körülötti huzavonába...
    Szóval hálásan köszönjük - és várjuk a további cikkeket ...

    Üdvözlettel és a Mindenható áldásával:
    Klara Erdelyi

    VálaszTörlés
  3. Kedves Halmos László úr,
    valami véletlen folytán olvastam bele az írásba. Nagyon kívülállóként, de azért vonalban... szóval akárhogy károsodnának a mecsetek, a 3. világháboru az bejönne... s ezt az álomvilágban élö milliók nehezen fogják fel az állandó ferdítö média-maszlag közepette.
    A hetvenes évek közepén belecsöppentem egy kis munkába az auschwitzi magyar kiállítás "állagmegörzésén", Itt történt, hogy elbeszélgettünk egy lengyel zsidó hölgyekböl álló csoporttal. Tölük hallottunk elöször azt, hogy a holokauszt az zsidó bel-ügy, minden esetben zsidó, aki csinálja, úgy mint a kis Izsák esetében a fater.... más népeknek nincs ilyen hagyománya, hogy lemészárolni, s a részeket elégetni... namármost a nagy háborus kataklizmát használták fel a nyugati zsidók, hogy beáldozzák a keleti testvereik közül, akit szükséges volt, a jerusalemi demografusok szerint a zsidóság teljes 2. világháborus embervesztesége 800 000-1.300 000 között volt, persze a legtöbben a keleti front közé szorulva...
    A Huber Lipót könyvében találtam elöször, de késöbb sokszor és nagy számban, de egy idö után már kiabált az összefüggése, hogy sokszáz (sokezer) éve a nagy kataklizmákat a zsidók ezekkel a kultikus számokkal súlyozzák, hogy hatszázezer, hatmillió, hatvanmillió (ez is elöfordult kétszer!) de vannak források hogy már kissé finomítják 16 millióra... milyen érdekes, hogy a nürnbergi per is 16 millióval startolt, de akkor a newyorki elöljárók szóltak, hogy át kell térni a 6 milliósra...
    most, hogy már kiderült, hogy 41 nyarán több mint 300 hadosztály állt támadásra készen a 8 némettel szemben a keleti határon, (Saposnyikov és Zsukov memoárok) mikor a Hitler szólt hogy indulás, mert ekkora tömeget lehetetlen mozgásban lefekezni... ha durván összegezük nagyrészt mind a szovjet, USA és angolok túlnyomórészt zsidó vezetés alatt álltak, s az elsö történelmi hadüzenetet már a harmincas évek közepén a zsidó Világzövetség küldte Hitlernek, erröl sem illendö megfeledkezni, 1960-ban a szovjet Zsidószövetség pirulva bevallotta, hogy háborus importtal egymillióval többen vannak...
    ...itt sokszor beszélgetek muszlim teologokkal, meg olyanokkal, akik sokezer kilométerröl élénken figyelik az eseményeket. Szerintük az izraeliek által hazugságokból épített falak nagy robajjal fognak a fejükre dölni... s ez végigsöpör majd az egész nyugati világon, a keletit nem érdekli, de azért zárnak majd, amennyit kell, s hogy a templom mikor lesz kész, nehéz megsaccolni...

    VálaszTörlés