Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2011. augusztus 7., vasárnap

EZ TÖRTÉNT A HÉTEN IZRAELBEN

Július 31, vasárnap
• A hetek óta tartó tiltakozások hatására Binjamin Netanjáhu miniszterelnök és pénzügyminisztere, Juvál Steinitz úgy döntöttek, hogy a benzin és származékai árait nem emelik augusztus 1-től. Emelni tervezik a tőkehozam jövedelmére és a nagy értékű örökségre kivetett adót. Szóba került a 16%-os ÁFA 2-3%-kal történő csökkentése, az első lakás adóinak a mérséklése, a gyereknevelés kiadásainak beszámítása az adózásba és több, a középosztály terheit könnyítő lépés.

Augusztus 1, hétfő
• Jehuda Weinstein, a kormány jogügyi tanácsadója lehetővé tette, hogy a rendőrség kihallgassa a Legfelsőbb Bíróság bíráját, Jorám Danzigert. A bírónak gyanú szerint korábban törvénybe ütköző jogi kapcsolata volt Bat Jam visszaélések sorával gyanúsított polgármesterével, Slomo Lachiánival. Danziger visszautasította a gyanúsítást, és szabadságot vett ki.
• „Negyven éve várok erre a napra!” – mondta meghatódva a 90 éves bácsi, aki megnyerte a lottó szombat esti sorsolásán a 7 millió sékeles főnyereményt. „Most minden unokám kap egy-egy lakást!” – ígérte.

Augusztus 2, kedd
• Letartóztatták az Izraelben élő un. breszlavi chaszidok egy szektájának a vezetőjét, aki a befolyása alá került hét asszonyt és 15 gyermeket perverz kínzásnak és nemi jellegű atrocitásoknak vetette alá.
• Az augusztusban bevonult katonai évfolyamból válogatnak kiemelkedő figyelemmel, fegyelemmel és intelligenciával bíró fiúkat és lányokat, akiket a bonyolult rakéta-elhárító rendszerek kezelésére tanítanak.
• A Nyugati Part telepeseinek egyik vezetője a tel-avivi Rotschild-sugárúton sátrat vert tüntetők egy részét anarchistáknak nevezte, de magát a lakhatási tiltakozást igazságosnak vélte. A nemzeti-vallásos áramlat a lakásínség megoldását a Nyugati-parton történő zsidó letelepülés fokozásában látja.

Augusztus 3, szerda
• Kirját Gát város határában ért földet egy Grad-rakéta, amelyet a Gázai-övezetből lőttek ki izraeli területre. A Légierő támadta a kilövés körzetét. Személyi sérülés sehol sem történt.
• Dr. Idelmann, az orvos-szakszervezet főtitkára abbahagyta napok óta folytatott éhségsztrájkját, miután, mint mondta, „jelentős előrehaladás” történt a pénzügyminisztérium és az orvosok között folyó tárgyalások során. A Kincstár hozzájárult 1000 orvosi állás betöltéséhez és a kötelező inspekciók csökkentéséhez. A rezidens orvosok mindebben nem látják problémáik megoldását.
• A lakhatás drágaságáért tiltakozók több helyen eltorlaszolták a közlekedési utakat. A tehenészek is tiltakoztak, amiért a kormány külföldi tejtermékek importjával tervezi letörni az árakat.

Augusztus 4, csütörtök
• Ezer rezidens orvos adta be kollektív felmondását az alacsony bérek és a megterhelő ügyeletek miatt. A felmondások egy hónap múlva lépnek érvénybe.
• Ram Rotberg dandártábornokot nevezték ki a haditengerészet parancsnokává. Rotberget annak ellenére nevezték ki, hogy a második libanoni háborút követően megrovást kapott, miután a haditengerészet „Chanit” nevű hajója a libanoni partok előtt találatot kapott a Hezbollah-tól, és négy tengerész életét vesztette.
• Izrael 770 palesztin biztonsági foglyot bocsátott szabadon a napokban kezdődött Ramadan böjthónapra való tekintettel.

Augusztus 5, péntek
• Askelon közelében értek földet a Gázai övezetből kilőtt Kasszam-rakéták. A légierő a kilövés utáni percekben támadta a rakétát indító sejt embereit.
• Kisgyerekes szülők is az utcákra vonultak tüntetni – sokan babakocsikkal – a pelenkák, csecsemőápoló szerek, csecsemő-tápszerek, valamint a bölcsődék dráguló árai elleni tiltakozásul.

Augusztus 6, szombat
• Este, a szombatnap kimenetele után az ország nagyobb városaiban minden eddiginél többen, összesen 300 ezren vonultak az utcákra a megélhetés fokozódó drágulásai ellen tüntetve.

Augusztus 7, vasárnap
Földrengés Izraelben: a Richter skála szerinti 4.2 fokozatú, enyhe földmozgásokat vasárnap délelőtt az ország legnagyobb részén érezték. Epicentruma Binjamina várostól mintegy 40 kilométerrel nyugatra, a Földközi tenger medre alatt volt. Károkról nem érkeztek jelentések. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése