Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2012. szeptember 2., vasárnap

A hadsereg kiürített egy telepes előörsöt

A Legfelsőbb Bíróság 2011. augusztus 2-i ítélete alapján vasárnap, szeptember 2-án az Izraeli Hadsereg katonái kiürítették a Jeruzsálemtől 14 kilométerre északra épült Migron előörsöt, és eltávolította mintegy 300 lakosát. Az ítélet megállapította, hogy az előörs (héberül „máácház”) arab tulajdonú telkeken épült, s mint ilyen, felépítése az adott helyszínen törvénybe ütközött.

Egy palesztin csoportnak dokumentumokkal sikerült bebizonyítani, hogy 1967. előtt arabok vásárolták meg a területet, bár a zsidó telepesek is dokumentumokkal bizonyították, hogy ugyanazt a területet törvényesen megvásárolták volt tulajdonosaiktól.

A telepes-előörsöt 1999-ben alapították, majd 2001-ben újraalapították.

A kiürítésre két nappal a bíróság által előírt határidő előtt került sor.

A kiürítési határozat augusztus 1-re szólt, amelyet addig elhalasztottak, ameddig nem rendeződik valamennyi lakos alternatív lakhatása.

A kiürítési parancsot végrehajtó katonaságnak csak néhány tizenéves állt ellen, akiket végül több órás győzködés után a háztetőkről szedtek le. Négyet közülük előállítottak.

A nemzeti-vallásos közönség hevesen tiltakozott a kitelepítés ellen; egy rabbi lapértesülések szerint „Vágassék le a kar, amely Migron lakóihoz nyúl” átokkal sújtotta a katonákat.

Migron egy stratégiailag fontos dombon épült az Izraelt a Palesztin Autonómia területétől elválasztó biztonsági kerítéstől alig 7 kilométerre keletre, vagyis már a „Területeken”, ahonnan a 60. műút hosszú szakasza belátható. A műúton palesztin fegyveres terroristák a múltban számos támadást intéztek izraeli járművek ellen.


A Migronból kitelepítettek a közeli, 3500 lakosú Ofra városba költöztek, amely ugyancsak a "Területeken" épült. ◙ 

4 megjegyzés:

  1. Egy nagty adag raszizmus van az izraeli cselekedetek mögött igaz sokszor megerthetöen freagalnak eröszakal . a telepulesek mar tul nagyra duzadtak es damaszkuszig megsem alnanak ha a nemzetközi közvelöemeny be nem, szolna.

    VálaszTörlés
  2. A telepeseket meg az izraeli kormány bátorítja, amikor az ENSZ határozat ellenére eltűri új telepek létesítését....
    Így aztán soha nem lesz béke....

    VálaszTörlés
  3. lehet, hogy en vagyok a hulye, de ha dokumentumokkal bizonyithatoan megvasaroltak egy arab teruletet akkor az miert arab tulajdonu, es miert kellett kiuriteni?

    VálaszTörlés
  4. Miféle telepesek?
    Izraeli Állampolgárok,akik a Szentföldön ott laknak,ahol akarnak!
    Ráadásul megvették a földet.
    Hányszor kell egy telket megvásárolni?
    Hol van ilyenkor a jogbiztonság?
    Ki lesz a felelős az onnan kiinduló terror cselekményekért, mivel senki sem fogja ellenőrizni az utat?

    VálaszTörlés