Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2012. szeptember 25., kedd

Jom Kippur – Engesztelésnap, 5773


2012. szeptember 25, kedd délután. Bágyasztó nyári meleg Szentföld-szerte. A  járműforgalom lassan leáll, az ország zsidó lakossága a zsidó nép legnagyobb ünnepnapjára készül. A Kol Jiszráél, az Izraeli Rádió valamennyi adása délután, a négy órás hírek után „Gmár Chátimá tová” szavakkal, majd a „Hátikvá”, a nemzeti himnusz hangjaival szerda estéig, az ünnep kimeneteléig elbúcsúzott a hallgatóktól.

Ezen a napon szünetel a rádió, a televízió, a kábel- és vezetékes állomásokat is beleértve.

Komor ünnepnap: ezen a napon méretnek meg a Földön élők. A megmérettetés már Ros Hásáná óta folyik Odafönn, most csak a végleges döntés születik meg.

Ezen a napon senki nem ül autóba. Az országutak üresek (az arablakta helységek kivételével). Az autók helyét elfoglalják a kerékpározó gyerekek: az úttest ezen a napon hagyományosan az övék.

És a gyalogosoké. A közlekedési lámpák automatái lélektelenül váltják a színeiket, de ma senki sem figyel rájuk: ezen az estén az emberek az úttesten sétálnak, csak a gyerekek bicikli-csengői zavarják meg a csendet. És egy-egy szirénázó mentőautó: hol  kerékpáros kartöréshez, hol templomi rosszulléthez hívják őket.

A templomok tele vannak. A Jediot Ahronot honlapja felmérése szerint az izraeli zsidó lakosság 64 százaléka böjtöl, 46 százaléka imádkozik is, de csak 25 százalék vesz részt a teljes szertartáson, ami az éjjeli alvás idejét leszámítva szinte az egész ünnepnapot, estétől a következő estéig kitölti.

A kevésbé hívők is elmondják ilyenkor a halotti imát eltávozott szeretteikért.

A megkérdezetteknek mindössze fél százaléka nyilatkozott úgy, hogy ezt a napot utazással fogja tölteni.

Az ortodox (vallásos, Tóra-követő) zsidók csakis imádkozással töltik a Jom Kippur 25 óráját: ezért is adták e napnak a magyarországi zsidók a „Hosszúnap” elnevezést.

A kevésbé vallásosak, netán vallástalanok – köztük is akad böjtölő – zenehallgatással, internetezéssel töltik a napot. Az ismerkedési hálózatok honlapjai ilyenkor szinte forrnak. Mások „alternatív” Jom Kippurt tartanak, például meditatív önvizsgálattal.

Sok izraeli számára élethosszig tartó trauma forrása az 1973-as háború emléke, amikor Egyiptom és Szíria egyszerre támadták meg Izraelt a legnagyobb ünnepén. A honvédelem teljes készültéségben áll, a palesztin lakosságú területekre erre a napra teljes határzárt rendeltek el.

Honlapunk is búcsúzik – szerdán estig. Adjon a Jó Isten békét, szeretetet, biztonságos megélhetést és lelki erőt minden embernek. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése