Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2012. szeptember 22., szombat

Visszaálltunk a téli időszámításra


A szombatról vasárnapra virradó éjjel Izrael visszaállt a nyáriról a téli időszámításra.

Hivatalosan vasárnap, szeptember 23-án éjjel 2 órakor kellett az órákat visszaállítani 1 órára – vagyis egy órát "nyertünk". 

Az internet-szolgáltatókhoz kapcsolódó számítógépek óráit a szolgáltató ilyenkor központilag átállítja, ugyanígy a komputerekhez kapcsolt eszközök, például a nyomtatók óráit is.

Az "okostelefonok" is visszaálltak, tulajdonosaik beavatkozása nélkül. (A régebbi tipusú mobiltelefonokat a tulajdonosnak kell visszaállítani.)

Sokan kifogásolják a szerintük korai visszaállást – Izraelben ilyenkor még bőven nyár van. A Kneszetben nem egyszer felvetődött a jóval hosszabb nyári időszámítás, legutóbb első olvasatban el is fogadták a változtatást, végül mégsem sikerült megfelelő határozatot hozni. Tel Avivban szombaton este néhány száz fős tüntetés is volt.

Blog-látogatóimnak: vasárnaptól kezdve hat héten át – addig, amig Európa és Észak-Amerika át nem áll a téli időszámításra – Izraelben ugyanannyi óra lesz, mint Magyarországon és Közép-Európában, illetve egy órával kevesebb, mint Erdélyben és Kárpátalján. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése