Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2012. szeptember 11., kedd

Amerika: nincs vörös vonal

A New York Times cikke szerint az Egyesült Államok külügyminisztériuma nemet mond az izraeli javaslatoknak az iráni kérdésben. Hillary Clinton külügyminiszter egy rádióriportban kijelentette: nem tervez határidőket szabni az iráni vezetésnek a nukleáris fegyverfejlesztéssel, illetve annak nemzetközi ellenőrzésének ellenőrzésével kapcsolatban. 

Ezzel kereken ellent mondott Binjamin Netanjáhu kérésének, aki egy “vörös vonal” kijelölését kérte az Egyesült Államoktól az iráni fegyverkezés korlátozására.

A miniszterelnök ingerülten reagált az USA külügyér-asszonyának a megnyilatkozására, amely Netanjáhu szerint megnyugtató üzenet Ahmadinezsád számára.

Egyes amerikai sajtóvélemények Clinton asszony ellenállásában Netanjáhu és a volt amerikai elnök, Bill Clinton régi ellentéteinek továbbélését gyanítják – aki nem más, mint a külügyminiszter asszony férje.

„Mindeddig a tárgyalást és az azzal párhuzamos nyomás-gyakorlást látjuk a legmegfelelőbb módszernek az iráni kormányzat jobb belátásra térítésének” –  mondta az Egyesült Államok külügyminisztere.

Az iráni külügyminisztérium lehetségesnek tartja, hogy más jelentős államok, például Németország, már a közeljövőben követik Kanada példáját, amely felfüggesztette diplomáciai kapcsolatait az Iráni Iszlám Köztársasággal.

1 megjegyzés:

  1. Az USA óvatosságának - nem csak a választások miatt - oka van!
    Valószínűleg a már meglévő iráni atomfegyverek miatt nem akarják élezni a helyzetet.

    VálaszTörlés