Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2012. szeptember 28., péntek

Avraham ’Bren’ Adan 1926 – 2012

Csütörtökről péntekre virradó éjjel 86 éves korában elhunyt Avraham ’Bren’ Adan tartalékos tábornok.

Kfrár Giládi kibucban született és már 17 évesen a baloldali Hásomér Hácáir mozgalom elit csapata, a Pálmách katonája volt. Két délvidéki kibuc: Gvulot és Nirim megalapításában is részt vett.

A Függetlenségi Háborúban – 1948-49 – a mindössze 22 éves fiatalember századparancsnokként szolgált a Negev Brigádban. Személye jelképpé vált, amikor a Függetlenségi Háború végén, 1949. március 10-én elérve a Negev legdélebbi pontját, tintával megrajzolt izraeli zászlót tűzött ki a Vörös tenger partján, az akkori Um Rasras ponton, a mai Eilat város helyén.

1967-ben a páncélos hadtest parancsnok-helyettesévé nevezték ki, a Hatnapos Háborúban a Dél hadseregtest vezérkari főnöke és a Szináj félszigeten operáló hadosztály parancsnoka volt.

1969-ben a páncélos fegyvernem parancsnokává nevezték ki.

A Jom Kippuri Háborúban a déli fronton volt hadosztályparancsnok, és az egyiptomi hadsereg meglepetésszerű támadása után két nappal – nagy veszteségek árán – része volt az előre törő egyiptomi egységek megfékezésében, majd a Harmadik Egyiptomi Hadsereg bekerítésében. Avraham Adan Ariel Saronnal együtt részt vett a Szuezi csatorna nyugati partjára történő átkelésben.

Ehud Barak honvédelmi miniszter kiemelkedő parancsokként, máig példaként szolgáló katonaként emlékezett meg a távozóról, akinek parancsnoksága alatt maga is szolgált.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése