Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2012. szeptember 20., csütörtök

A Moszád öt nappal a Jom Kippuri háború előtt tudta, de nem mondta...

A Honvédelmi Minisztérium csütörtökön, szeptember 20-án betekintést engedélyezett az archivumában őrzött, eddig szigorúan titkosként kezelt Agranat-bizottság jelentéseiről készült jegyzőkönyvekbe.

Az Agranat-bizottság az 1973. október 6-án kirobbant Jom Kippuri háború körülményeit, és a súlyos veszteségekért viselt felelősséget volt hivatva kivizsgálni. (Halottakban 2650 fő volt a veszteség.)

A jelentés szerint a Moszád, az izraeli külső hírszerzés öt nappal (!) a háború kitörése előtt informálva volt arról, hogy Egyiptom egy héten belül háborút indít, és a határra történő felvonulást katonai gyakorlat örve alatt kívánja végrehajtani.

Alfred Éjni, a Moszad főnök-helyettese október 4-ről 5-re virradó éjjel „drótot” kapott egyiptomi ügynökétől, Ashraf Marwantól, aki Anuar Szadat egyiptomi elnök irodavezetője volt: Egyiptom napokon belül megindítja a háborút Izrael ellen! 

Éjni azonnal telefonált főnökének, vagyis a Moszád főnökének, Cvi Zamirnak, aki, benyomása szerint, „félig alva” fogadta a jelentést, talán ezért nem fogta fel annak rendkívüli jelentőségét.

Az információt nem juttatták el Golda Meir akkori kormányfőhöz. 

Jiszráél Lior dandártábornok, aki a miniszterelnök hadügyi titkára volt, elmondta a bizottság előtt, hogy amennyiben tudomása lett volna a Moszád által szerzett információról, azonnal tájékoztatta volna Jigál Allon tartalékos tábornokot, aki akkor miniszterelnök-helyettesi feladatot látott el. 

Végül Éli Zeirá, az AMAN, a katonai hírszerzés főnöke tájékoztatta Cvi Zamirt a rendelkezésre álló információk részleteiről.  

Jiszráél Lior hadügyi titkár a bizottság előtt elmondta: két héttel a Jom Kippuri háború kezdete előtt a Moszád olyan információt juttatott el Golda Meir miniszterelnökhöz, hogy Egyiptom vegyi- és nukleáris fejjel ellátott Scud-rakétákat kapott a Szovjetuniótól. Zamir Moszád-főnök az értesülés hitelét kétségbe vonta, miután egy ilyen lépés szerinte túlságosan kiélezte volna az oroszok és az amerikaiak között fennálló feszültséget.
 

FORRÁS: A Kol Jiszráél, az Izraeli Rádió "BÉT" műsora 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése