Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2014. február 9., vasárnap

Dán Ofry 1929 – 2014

Fájdalommal tudatom másod-unokatestvérem és egykori főszerkesztőm, Dán Ofry halálát.



Dán Ofry Budapesten született, a második világháború vérzivatarát túlélve 1949-ben alijázott, majd a valamivel őelőtte, 1948-ban Kolozsvárról ugyancsak Tel Avivba "alijázott" Új Kelet szerkesztőségének lett a tagja.

A jeruzsálemi Héber Egyetemen közgazdasági diplomát szerzett, majd dr. Marton Ernő akkori főszerkesztő, felismerve a fiatal újságíró képességeit, Amerikába küldte, mint az akkor imponáló példányszámú magyar nyelvű izraeli napilap tudósítóját.

Később, mint katonai tudósító – tiszti rendfokozatban – magával ragadó, színes riportkönyvekben számolt be Izrael háborúiról. A Hatnapos Háborúról szóló könyve a Földkerekségen elsőként látott napvilágot. A könyv több magyar és angol kiadást ért meg.

A "Húszéves Izrael", majd "A Jom Kippuri háború" könyvei szakmai minőségben és példányszámban egyaránt megismételte a bravúrt.

Mose Dájánról, Golda Meirről, és dr. Hermann Dezső sztárügyvédről élvezetes, a stílus legjobbjait idéző, izgalmas, pergő nyelvezetű monográfiái jelentek meg.

Az izraeli és a nyugati világban elért népszerűséget tetézte szülőföldjén, Magyarországon aratott sikere, ahol a ronggyá olvasott, a rendszer által tiltott könyveket kézről-kézre adva ezrek, ha nem tízezrek olvasták, zsidók és nem-zsidók, megismerve a vasfüggöny által elzárt, ellenséges propagandával befeketített zsidó állam igazi arculatát.

Dán Ofry szakmai elismerését jelentette újságírói működésének a csúcsa: 1977-tól1996-ig, közel húsz éven át Izrael elsőszámú napilapja, a "Jediot Aharonot" gazdasági rovatának a főszerkesztője volt, ahonnan nyugállományba vonulása után visszatért az ifjúkori szerelemhez – az Új Kelethez.

Ez a szerkesztőség igazi mesteriskola volt. Olyan nagyságokat nevelt, mint Kishont Ferenc (Efrájim Kison), Lampel Tamás (Tomi Lapid), Gárdos Károly ("Dos") és Farkas Jenő ("Zeév") karikaturisták.

És Dán Ofry, aki utolsónak maradt a nagy nemzedékből. Több, mint tíz esztendeig ült még a nagynevű elődök: dr. Marton Ernő, Schön Dezső, dr. Márton Lajos, a tragikus sorsú dr. Kasztner Rezső szerkesztői asztalánál, mígnem az alattomos betegség meg nem támadta varázslatos memóriáját, le nem gyűrte élénk, fáradhatatlan szellemét.

Legyen emléke áldott – יהי זכרו ברוך

Halmos László


2 megjegyzés:

  1. Nagy veszteség ez Izraelnek és főleg a magyar közösségnek, hogy Dán Ofry eltávozott. Tényleg nagyokat alkotott irásaival, és mindig tényszerüen irta meg Izrael történelmét, ahogy azt kevesen tették.
    Egy kérdés, de nem akarom ezt a témát agyon boncolgatni. Kasztner miért volt tragikus emlékű vagy multú? Vannak sokan akik a megmentőjüknek tekintik mind a mai napig, de sajnos mai napig sok kétség terjeng felőle és főleg tevékenysége miatt sokan elítélik. Jó lenne ha volna valaki végre valaki hiteltérdemlően feltárna és leirná a valóságot, tényekre támaszkodva.

    VálaszTörlés
  2. Öszinte reszvetem!
    E.L.

    VálaszTörlés