Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2014. augusztus 2., szombat

A „Cuk éjtán” hadművelet eddigi mérlege: 708 terrorista halott ♦ Nagyon közel járunk az alagutak problémájának a megoldásához ♦ Fokozatos, egyoldalú kivonulás a Gázai-övezetből

Egy magát katonai tényezőnek nevező izraeli forrás közli: a „Cuk éjtán” hadművelet során eddig 708 terrorista vesztette életét.

Ha figyelembe vesszük a Hamasz által közölt mintegy 1600 fős palesztin emberveszteséget, kiderül, hogy a halottak közel fele fegyveres terrorista volt.

Ami az Izraelbe vezető alagutak felfedését és megsemmisítését illeti, a hadsereg közlése szerint nagyon közel járunk a megoldáshoz. A következő napok fő harci feladata ennek a befejezése lesz. Az utász- és műszaki alakulatok „tartják a tempót”, amelyet a vezérkar kijelölt a feladat végrehajtására. Ez viszont lehetővé teszi, hogy erőink már a közeli napokban elhagyják Gázavárost és az övezet többi, sűrűn lakott városát, és csak a legfontosabb stratégiai pontokat ellenőrizzék a hadművelet befejezéséig.

Fenti nyilatkozatnak némileg ellentmond Binjamin Netanjáhu szombat este, egy sajtóértekezleten tartott beszéde, melyen azt mondta, hogy a hadművelet addig folytatódik, ameddig kitűzött céljait maradéktalanul el nem érte. Hozzátette azonban, hogy a kormány mindezt a kellő megfontoltsággal és körültekintéssel viszi véghez.


*

A pénteken elrabolt Hadar Goldin hadnagy sorsáról szombat estéig semmi bizonyosat nem lehet tudni. A lehetőségek mérlegelésekor azonban figyelembe kell venni, hogy az alagútba vezető aknából felbukkanó öngyilkos terrorista felrobbanásakor összesen négy vagy öt izraeli katona volt a közelben – köztük Hadar Goldin hadnagy – a közvetlenül mellette állt két katona meghalt, a többi, jelenlévő katona pedig megsérült. 

Az egység távolabb álló, sértetlenül maradt katonái végigmentek az alagúton, de nem találták sem a hadnagyot, sem a terroristákat.

Valamivel később egy másik, a helyszínre riasztott és speciális eszközökkel felszerelt egység az alagutat végigjárva olyan tárgyakat talált, amelyek Goldin hadnagyhoz tartoztak. Az alagút egyik kijárata egy mecsetbe, egy másik a Hamasz helyi bázisához vezetett. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése