Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2014. augusztus 18., hétfő

Egy órával az ötnapos tűzszünet lejárta előtt: néhány hetes fegyvernyugvás, a valós problémák megoldása elhalasztva

Hétfőn este a Kairóban folyó közvetett megbeszéléseken résztvevő egyik palesztin tisztségviselő közölte: elfogadták a több hetes tűzszünetre vonatkozó egyiptomi javaslatot, és azt alá is írták, a továbbiakban az izraeli kormány válaszára várnak.

A javaslat lényege: a Gázai-övezetből Izraelbe vezető öt átjárót megnyitják, a gázai halászok a Földközi tengeren az eddigi 6 helyett 12 mérföldnyi távolságra távolodhatnak el a partoktól. Egy hónap múlva tárgyalásokat folytatnak a gázai tengeri kikötő és a rafiach-i repülőtér megnyitásáról. Gáza háborús károkat szenvedett városnegyedeit a Ramallah-i Abu Mázen-kormányzat irányításával építik újjá. 

Palesztin jelentés szerint az izraeli küldöttség hazautazott, hogy Binjamin Netanjáhu miniszterelnök informálja.

Nem jó jel, hogy hétfőn a Honvédelmi Minisztérium utasította a Közelekedésügyi Minisztériumot a Szdérot – Askelon vasútvonal lezárására, és az askeloni tengerpartot is lezárták a fürdőzők elől.

Mind a vasútvonal-szakasz, mind az Askelontól délre fekvő tengerpart a Gázai-övezethez igen közel van. ◙

2 megjegyzés:

  1. Jo lenne a beke, de ezt a Hamasz, de meg Abbasz sem akarja valoban, egy tuezszuenet, fegyvernyugvas (?) csak azt jelenti, hogy a Hamasznak ideje es lehetoesege van, hogy feltoeltse a fegyverkeszleteit, rendbehozassa az alagutakat es mas uton, pld. intifadaval, tamadjon. Es ott van a toebbi ellenseguenk is.

    VálaszTörlés
  2. A valós problémák megoldása valójában fél évszázada késik.

    VálaszTörlés