Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2014. augusztus 17., vasárnap

Hamasz: „Fogadják el a feltételeinket, vagy készüljenek hosszú háborúra!” ♦ Izrael: "A Hamasz csak veszíthet!" ♦ Bennett: megnyitni az átjárókat és otthagyni a tárgyalásokat

HALED MESÁL (HAMASZ) ÉS ABU MÁZEN (FATACH). KI GYŐZ MEG KIT?

Vasárnap reggel folytatódnak Kairóban az Egyiptom által közvetített megbeszélések az izraeli és a palesztin delegáció között.

Ellentétben a csütörtökön elhangzott optimista szólamokkal, szombaton már fenyegető hangú nyilatkozatot tett közzé a Szudánba látogató Oszama Hamdan, a Hamasz külügyi szóvivője. „Izraelnek két választása van: elfogadja a palesztin nép feltételeit, vagy felkészül egy hosszú háborúra” – hangzik a nyilatkozat.

A héten Kairóban kiszivárogtatták a készülő egyezmény tízpontos vázlatát, amelynek számos pontját a Hamasz nem találja megfelelőnek.

A Kol Jiszráél, az Izraeli Rádió közlése szerint az Iszlám Dzsihád vezető funkcionáriusa nem járul hozzá, hogy a palesztin delegáció „megalázó” egyezményt írjon alá, jobb, ha egyezmény nélkül tér vissza Gázába. Hozzátette azonban, hogy szervezete elegendő időt hagy egy tartós tűzszünet tető alá hozatalához.

Basszám Szalhi, a palesztin delegáció tagja szerint történt ugyan előrehaladás a megbeszéléseken, de a vasárnap és hétfőn folytatandó megbeszélések sikerének esélyeit a még fennálló nézeteltérések miatt legfeljebb 50 százalékosra becsülte. Szalhi szerint a palesztin küldöttség kész elhalasztani egyes, számára fontos kérdések, például a gázai tengeri kikötő újbóli üzembe helyezésének a megvitatását, de nem tovább, mint néhány héttel.  

Palesztin források az izraeli ynet hírportálnak nyilatkozva egy kétpontos képletben határozták meg a tartós tűzszünet egyiptomi javaslatát: 1. Tűzszüneti egyezmény Gáza újjáépítése fejében; 2. Teljes felújítás a Gázai-övezet demilitarizálása után.

Mindezt fokozatosan hajtanák végre.

A megbeszélések egyik fő problémája, hogy az izraeli féllel szemben lényegében nem egy, hanem két palesztin küldöttség foglal helyet, amelynek tagjai „két nyelven beszélnek”. Abu Mázen (Mahmud Abbasz), a Palesztin Autonómia elnöke úgy nyilatkozott, hogy "Az egyiptomi kezdeményezésnek nincs alternatívája". A Ramallah-i Abu-Mázen kormányzatot képviselő küldöttek hajlanak a józan belátásra, a Hamasz és az Iszlám Dzsihád küldöttei viszont a szélsőséges követelésekre. 

Utóbbiak tárgyalási modora a piaci kereskedőhöz hasonlítható, aki az utolsó percig igyekszik mind feljebb srófolni portékája árát. Esetünkben a „portéka” a hosszú nyugalom, amelyért Izrael – az ő reményeik és az izraeli közvélemény aggodalma szerint – ésszerűtlenül magas árat is hajlandó fizetni.

Binjamin Netanjáhu miniszterelnök negismételte, hogy mind a "Cuk éjtán" hadművelet, mind az azt követő közvetett megbeszélések célja a csend és a biztonság visszaállítása valamennyi izraeli polgár számára. "Megegyezés csakis abban az esetben lesz, ha világos választ kapunk a biztonságot érintő kérdésekre" – mondta.
  
Naftali Bennett, a "Hábájit hájehudi" (Zsidó otthon) nemzeti-vallásos párt vezetője szerint Izraelnek egyoldalúan meg kell nyitnia a területéről a Gázai-övezetbe vezető Erez és Kerem Salom átjárókat humanitárius célokra, a gázai halászoknak meg lehet engedni, hogy az eddiginél messzebbre, 3 mérföldre hajózhassanak ki a Földközi tengerre – és ott kell hagyni a megbeszéléseket. A Hamasszal való egyezkedés puszta ténye ugyanis a terrorszervezet legalizálását, ezzel győzelmét jelenti. (A két átjárón a hadművelet alatt is tonnaszám érkeztek a humanitárius áruszállítmányok a Gázai-övezetbe, csak akkor zárták le egyiket vagy másikat, amikor a rakéták a közelükben csaptak be.)

A csütörtökre virradó éjfélkor életbe lépett ötnapos ideiglenes tűzszünet a hétfőről keddre virradó éjfélkor jár le, a feleknek addig kell(ene) megállapodásra jutniuk. 

A vasárnap reggel óta Kairóban ismét folyó közvetett megbeszélések tétje igen magas mindkét fél számára. ◙

21 megjegyzés:

  1. Bocs: SzudánbA látogató... :)

    VálaszTörlés
  2. Elfogytak a terror rakétáik.
    Azért ülnek tárgyaló asztalhoz.
    Ha nem szerelik le őket, egy év múlva a legújabb terror rakétákat fogják gyártani,beszerezni,és kilőni Izraelre,És nem 3500-at,hanem 35 000-et.És nem 2 hónap,hanem 2 nap alatt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A cikk pont arról szól,hogy nem fogytak el ! Kérdés Izrael akar-e érdemben tárgyalni vagy továbbra is a sok évtizedes háború az érdeke !

      Törlés
  3. Terroristákkal nem lehet tárgyalni mert a szavuk semmit nem ér.Majd megint a kapott pénzt alagutakra és modern fegyverekre költik és rövid időn belül új erővel támadnak!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még mindig jobb, mintha ők is atomfegyverre költötték volna mint Izrael !

      Törlés
    2. Amekkora balfék vagy, még azt is el tudom képzelni, hogy megnyugodnál, ha az "ártatlan civilek" kezébe atomfegyver kerülne, mert azt hiszed, hogy ha továbbra is hűségesen nyalod a seggüket, majd biztos nem dobják a fejedre. Közlöm, hogy nagyon tévedsz, de mire rájössz, hogy szokás szerint a rossz oldalra álltál, már kicsit késő lesz.

      Törlés
  4. Népét dönti nyomorba a Hamasz. Embereket használnak pajzsként Izrael elleni harcukban. Izraelnek két palesztin delegációval kell tárgyalni és a Hamasz csak az erőszak nyelvét érti, mert békében nem tudna mit cselekedni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazad van ! A Hamasz vette blokád alá Gázát ! Ők bombázták le a házakat korszerű F-16 vadászgépekkel ! Ők öltek meg 2 000 civilt !
      Ők a népírtók !

      Törlés
    2. Blokád: Tényleg durva, hogy a csúnya agresszor Izrael belenéz a Gázába érkező zacskókba, és csak az ártalmatlan segélyeket engedi át, ezzel jelentősen korlátozva a Hamasznak szánt fegyverszállítmányokat. Az meg aztán végképp felháborító, hogy Izrael naponta 200 kamion kaját és a mindennapi élethez szükséges dolgokat küld Gázába.
      Lebombázott házak: Ideje lenne végre, ha a világ kérdőre vonná a Hamaszt, hogy ugyan miért sikerült neki kizárólag civilek lakta házak, óvodák, iskolák, mecsetek és kórházak alagsorát kitömnie a rakétáival, miközben a gázai övezet 70%-a üres, lakatlan pusztaság? Persze, ezek csak tűzijáték-rakéták voltak, amivel örömet akartak szerezni nekünk az "ártatlan civil"-ek, és dehogyis akartak ők ezekkel nálunk népet irtani! Ez a gonosz Izrael meg nem érti a viccet. Enyje-bejnye.
      2000 halott: Talán azt is ideje lenne szóba hozni, hogy mit is kereshettek az ártatlan civilek, nők és gyerekek az előre bejelentett izraeli célpontokon?
      Népirtás: A pilótáink még biztos kezdők, nézd el nekik! Ekkora haderővel egy hónap folyamatos harc során mindössze 2000 pólyából petárdázó csecsemőt sikerült eltalálniuk. Ez tényleg ciki. :-)

      Törlés
  5. Aki az oroszlán bajuszát húzgálja, majd jól megjárja.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hááát.....Izrael nem nyert semmit ! Minden maradt úgy, ahogy volt !

      Törlés
    2. "Minden maradt úgy, ahogy volt !" --- Én azért nem tartanám semminek azt, hogy minden maradt a régiben. Nem nagyon örültem volna a Hamasz által szorgalmazott változtatásoknak: füstölgő kráterek a házaink helyén, mindenfelé halott izraeli civilek, stb. Igenis HATALMAS EREDMÉNY, hogy Izrael sértetlenül került ki a terror elleni sok évtizede tartó harcból ezúttal is! Ez 64 katonánk életébe került, akiknek biztosan akadt volna jobb dolguk is, mint meghalni azon a több tízezer rakétával aláaknázott lepratelepen, amit a Hamasz a világtól kisírt hatalmas összegek felhasználásával a gázai övezetből csinált. 18-22 évesek voltak! Legyen áldott az emlékük. :-(

      Törlés
  6. Szerencsétlen Abu Mázen, most értette csak meg, mekkora őrültséget követett el. A pápával és Perezzel mintha felszabadultabb lett volna...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Majd mindjárt elkezdem sajnálni...

      Törlés
  7. Kedves Halmos Laszlo! Nagyon köszönöm az Israeli hirlevelet. Minden nap elolvasom. Aggodom az országért, a katonáinkért, a családomért Israelben.



    VálaszTörlés
  8. Az a sok sötét gyűlölködő ember akinek bármi jó ürügy egy kis zsidózásra majd ha az általa annyira védett magukat palesztinnak kinevezett arab terroristák elérik Európát és az ő nyakukat fűrészelik mert őket ugyanúgy utálják mint a zsidókat ,vajon akkor is éltetni fogják őket?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azért Európa nem foglalta el a hazájukat, nem helyezte őket blokád alá, nem korlátozott jogu emberek a saját földjükön,, nem gyilkolja őket 60 éve stb. stb.

      Törlés
    2. És szerinted amikor majd a nyakadra teszik a kést, mennyit számít majd, hogy ilyen hűségesen nyaltad a seggüket? Veled majd biztos elnézőbbek lesznek.

      Törlés
    3. Az örökös félelem a ti sorosotok ! Rettegtek a palesztinoktól, rettegtek a világ közvéleményétől, rettegtek az iráni atomtól !
      Biztosan okotok van ennyi rettegésre !
      Nekem nincs !

      Törlés
    4. Érdekes, innen pont fordítva látszik. Ti, nácik rettegtek a maroknyi, 1,1 milliós európai zsidóságtól és a cigányoktól olyannyira, hogy még egy nyavalyás szobrot sem mertek emelni az imádott Hitlereteknek, pedig van még hely bőven a "Szabadság" téren. Annak az Európában élő 38 millió muszlimnak, akik csak az ISIS parancsára várnak, hogy elvágják a torkotokat, szorgosan nyaljátok a seggét, pedig ők jelentenek rátok veszélyt egyedül. Ennyi eszetek van.

      Törlés