Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2014. augusztus 24., vasárnap

Rakéták Libanonból, Szíriából és Gázából

Szombat este 22:50-kor két rakétát lőttek ki Libanonból Izraelre. A rakéták az Akkó és Naharia közötti térségben, egy lakatlan ház mellett robbantak, két kisgyerek könnyebben megsérült. A rakétákat az izraeli tüzérség bemérése szerint a dél-libanoni Dheira faluból, vagy annak közeléből lőtték ki, 3 kilométerre északra az izraeli határtól. A robbanások dörejét a haifai öbölig lehetett hallani.

Izrael tüzérségi tűzzel válaszolt a támadásra. 

Izrael szigorú hangú jegyzékben tiltakozott az ENSZ libanoni békefenntartó egységénél, hangsúlyozva, hogy az eseményért a libanoni kormányt tartja felelősnek.

A libanoni hatóságok vizsgálatot indítottak a kilövés feltételezett helyszínén.

Szíriai területről éjjel fél kettőkor öt rakétát lőttek a Golán fennsíkra. A régió valamennyi településén megszólaltak a légvédelmi szirénák.

Nem ismeretes, hogy volt-e logisztikai kapcsolat a libanoni, illetve szíriai területről indított rakétatámadások között.

Szombaton több, mint száz rakétát lőttek a Gázai-övezetből izraeli területre.

Beér Sévában szombaton este két ember sérült meg egy rakéta lezuhanó szilánkjaitól.

Egy rakéta telibe találta Nachal-Oz kibuc közösségi ebédlőjét, amelyben senki nem tartózkodott. Ugyanebben a kibucban érte halálos sebesülés pénteken este a négyéves Daniel Tregermant, akinek a temetésére ma, vasárnap reggel 9 órakor került sor. 

Vasárnap reggel újra indult az aknagránát- és rakétátámadás a Gázai-övezetből az övezettel határos izraeli településekre. A határmenti települések gyakorlatilag kiürültek: a lakosság biztonságosabb településekre távozott: rokonokhoz, barátokhoz, más kibucokba, illetve az állam által felajánlott átmeneti szállásokra. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése