Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2014. augusztus 13., szerda

Sorsdöntő megbeszélések Kairóban a tűzszünet utolsó napján ♦ Netanjáhu rendezési tervezete a kormány előtt

A háromnapos fegyverszünet utolsó, harmadik napján, szerdán az izraeli tárgyalók utolsó és döntő megbeszéléseket folytatnak az egyiptomi szervezőkkel, akik az izraeli határozatokat továbbítják a Palesztin Autonómia és a Hamasz ugyanott tartózkodó küldötteinek.

A végső izraeli döntésről a kormány szerdai ülésén szavaz. Több miniszter szerint Netanjáhu tart tőle, hogy a tartós fegyvernyugvásra kidolgozott javaslatát leszavazzák, és a kiújuló rakétázás, és annak nyomában folytatódó izraeli megtorló hadjárat akár súlyos nemzetközi konfliktusok kiindulópontja is lehet.

Az egyik legkétségesebb probléma a Gázai-övezetbe irányuló pénzek leendő elosztása: például ki fogja felügyelni azt, hogy nem csak a kórházi ápolónővér kap belőle fizetést, hanem Mohamed Deif, a Hamasz legfőbb terrorvezére is.

A Kol Jiszráél, az Izraeli Rádió reggeli hírei szerint az izraeli és a palesztin álláspontok még igen messze állnak egymástól: például az izraeli követelés a Gázai-övezet demilitarizálására a Hamasz számára, Gázaváros tengeri kikötőjének újbóli megnyitása és annak minden ellenőrzéstől független forgalma Izrael számára elfogadhatatlan.

A háromnapos tűzszünet szerdáról csütörtökre virradó éjfélkor lejár. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése