2014. augusztus 22., péntek

Hajnali rajtaütés: három Hamasz-főnök halott ♦ Lehallgatott telefonbeszélgetéseik vezettek tartózkodási helyük pontos detektálásához ♦ Nyilvános kivégzések Gázában ♦ Tízezer tartalékost mozgósítanak

Folytatódik a rakétázás a Gázai-övezetből. Szerdán rekordmennyiségű, szám szerint 168 rakétát és aknagránátot lőttek ki izraeli területre, csütörtökön már "csak" 109-et. 

Pénteken a déli órákig több, mint 50 rakéta ért földet izraeli területen. Beér Sévában egy személy közepesen megsebesült. A Légierő továbbra is támadja a Hamasz és a többi terrorszervezet fegyverraktárait, rakétakilövőit és fegyvergyártó műhelyeit. Gázából péntek délig két halottat jelentettek. 

Csütörtökre virradó hajnalban a Légierő F16-os gépe célzott felszámolást hajtott végre a Gázai-övezet déli részén fekvő Rafiachban. A tonnás bombák egy négyemeletes épület ablakában robbantak. A Hamasz három parancsnoka: Ráed al-Attar, Mohammed Abu-Sámále és Mohammed Barhum életét vesztetteA Hamasz „katonai szárnya”, az Izaddin el-Kasszam megerősítette a három személy halálának tényét.

A sikeres rajtaütést a Sin-Bét belbiztonsági szolgálat pontos és megbízható értesülése tette lehetővé: izraeli lapértesülések szerint a Hamasz-főnökök telefonbeszélgetéseinek a lehallgatása vezetett tartózkodási helyük detektálásához.

Izrael változatlanul az ártatlan polgári lakosság lehetőség szerinti megkímélését és a terroristák fizikai felszámolását tekinti céljának a palesztin konfliktus kezelése során, mialatt ők – és egy percig sem szabad szem elől téveszteni – minden rakétával és aknával izraelieket akarnak gyilkolni. Nem rajtuk múlik, hogy ez általában nem sikerül nekik!

A Hamasz-vezetés elveszíti uralmát idegei fölött: csütörtökön három, péntek délig 15 (!) palesztin arabot végeztek ki nyilvánosan Gázában, akiket Izraelnek való kémkedéssel vádoltak.

A 40 éves Mohammed Abu-Sámále volt a legmagasabb rangú Hamasz-parancsnok a Gázai-övezet déli részében, Rafiach és Kan Junisz körzetében. Személyesen irányította az alagútfúrásokat, júliusban ő szervezte meg 13 terrorista behatolását izraeli területre egy alagúton át. Baráti szálak fűzték Mohammed Défhez, az Izaddin el-Kasszam első emberéhez, akinek a házát kedden rombolta le a Légierő.

Abu-Sámále és a vele együtt felszámolt, ugyancsak 40 éves Ráed al-Attar a kilencvenes években, a Gázai-övezetet körülvevő biztonsági kerítés megépítéséig együtt terveztek számos, Izraelben végrehajtott gyilkos terrorakciót. Legismertebb akciójuk 2006-ban egy alagúton át végrehajtott behatolásuk volt a Kerem Salom átjárónál, amikor két katonát megöltek, és egy harmadikat, Gilád Sálit tizedest sebesülten magukkal hurcoltak.

Ráed al-Attar lehetett a parancsnoka annak a támadásnak, amelynek során Hadar Goldin hadnagy elesett.

A harmadik halott, Mohammed Barhum nem tartozott a célszemélyek közé. Azért halt meg, mert rosszkor volt rossz helyen: a másik kettőnél tartózkodott.

Csütörtökön még ellentmondó hírek keringenek Mohammed Déf haláláról. A célzott felszámolásnak a Hamasz közlése szerint felesége és gyermekei áldozatul estek, míg ő maga sértetlen maradt. A Fox News amerikai tévétársaság izraeli biztonsági forrásra hivatkozva jelentette, hogy Déf maga is életét vesztette a Légierő által lerombolt épület romjai alatt.

A kabinet csütörtökön megszavazta 10,000 tartalékos sürgősségi mozgósítását (gijusz chérum). A „Cuk éjtán” hadművelet kezdetén mozgósított 86,000 tartalékos nagyrészét már hazaengedték.

Az ellenségeskedések keddi kiújulása óta a Gázai-övezet megszállása a kormány és a vezérkar által mérlegelt lehetőségek közé tartozik, végrehajtásának valószínűsége azonban alacsony. ◙

2 megjegyzés:

  1. Ezt a kivégzési módot még a nácik sem alkalmazták......

    VálaszTörlés
  2. Igazad van a hamasz még a náciknál is rosszabb.......

    VálaszTörlés