2014. augusztus 13., szerda

Négy órával a tűzszünet lejárta előtt a jelek arra mutatnak, hogy újabb három nappal meghosszabbítják

Négy órával a három napos tűzszünet lejárta előtt, szerda este nyolc órakor a Kairóból érkező jelentések arra utalnak, hogy csütörtökre virradó éjfél után nem újulnak meg a rakétázások, illetve ennek nyomán a Hamasz elleni izraeli támadások.

Az izraeli küldöttség szerda este hazaérkezett Kairóból.

A palesztin küldöttség helyi idő szerint fél tízre sajtóértekezletet jelentett be.

Eddig meg nem erősített hírek szerint a felek elfogadták az egyiptomi közvetítők javaslatát: a tűzszünetet további három nappal meghosszabbítják, a palesztin követelések teljesítését a gázai kikötő megnyitására és a Szilárd sziklaszirt hadművelet során letartóztatott Hamasz-aktivisták szabadon engedésére, illetve az izraeli követelést a két hősi halott földi maradványainak kiszolgáltatására egy hónappal elhalasztják.

A Gázai-övezet átjáróit – mind az Egyiptomba vezető Rafiach-it, mind az Izraelbe vezető Erez és Kerem Salom átjárókat a Palesztin Autonómia, vagyis Abu Mázen kormányzata ellenőrizné, ugyanígy az övezet Izraellel határos sávját is.

Izrael ugyanakkor felkészült a rakétázások és az ellenségeskedés megújulására, és a Gázai-övezet közelében állomásozó erők jórészét a határ közvetlen közelébe irányították.

Izrael kormánya világossá tette, hogy a rakétatámadások kiújítása a Hamasz részéről igen súlyos következményekkel járna. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése