Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2014. augusztus 4., hétfő

Részleges kivonulás a Gázai-övezetből ♦ A tartalékosokat nem szerelik le ♦ Kifullasztó háború a láthatáron ♦ Iskolaépület dőlt romba Ráfiáchban – Izraelt vádolják

Az Izraeli Hadsereg alakulatai feltétel nélkül, az ellenséggel megkötött tűzszüneti vagy más egyezség nélkül kivonulnak a Gázai-övezet nagy részéről, és az övezet határán biztonsági övet képezve helyezkednek el.

Minden eshetőségre felkészülve a behívott tartalékosokat egyelőre nem szerelik le.

Több helyről elhangzott az aggodalom, hogy a Cáhál, az Izraeli Hadsereg elérte ugyan egyik fő hadicélját, az alagutak (vagy azok döntő többsége) feltárását és megsemmisítését, ám a Hamasz és a többi terrorszervezet még mindig birtokolja a július 8-án, a Cuk éjtán hadművelet kezdetekor rendelkezésére állt rakétákat.

A Hamaszt kétségkívül jelentős ember- és anyagi veszteség érte, ám úgy ez, mind a többi terrorszervezet még cselekvőképes, felfegyverzett. A kialakuló patthelyzet egy hosszadalmas „kifullasztó háború” lehetőségét rejti magában.

Politikai megfigyelők szerint Izraelnek nem érdeke a Hamasz megsemmisülése, hiszen helyét aligha venné át civilizált kormányzat. Egy kormányzat nélküli, Szomália-szerű káosz, egy hadurak-uralta, állandóan háborúzó enklávé születne Izrael hátában, ahol senkit nem lehet felelősségre vonni, mivel senki sem kormányoz. A másfél milliós népességet viszont elképzelhetetlen, afrikai szintű humanitárius katasztrófa sújtaná.

Vasárnap reggel Ráfiách városban az Izraeli Légierő rakétája három, motorkerékpáron közlekedő terroristát vett célba, akik egy, az ENSZ által fenntartott iskola előtt haladtak.

Palesztin jelentés szerint az épület rombadőlt, és 10 személy – főként gyerekek – lelték halálukat a romok alatt.

Mind az ENSZ, mind az Egyesült Államok vezetése, valamint európai állam- és kormányfők  súlyos szavakkal ítélték el Izraelt a tragikus eset miatt. Izrael a maga részéről kezdeményezte az eset kivizsgálását. 

A jelenlegi hadművelet kezdete óta Izrael 64 katonát és három polgári személyt veszített, a Gázai-övezetből 1800 halottról és több, mint 8000 sebesültről szólnak a jelentések. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése