Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2014. október 31., péntek

Csúcskészültség Jeruzsálemben ♦ Péntek: “Harag napja” a Templomhegyi mecsetekben ♦ A rendőrség és a határőrség megerősített egységei vigyáznak a nyugalomra

A Palesztin Autonómiát kormányzó Fatah a Jehuda Glück rabbi elleni merényletet elkövető palesztin felszámolására adott válaszként – lényegében bosszúként – október 31-ét, pénteket a “Harag napjának” nyilvánította.

A rabbit szerda este sebesítette meg életveszélyesen Muataz Hidzsázi, egy terrorista múlttal rendelkező kelet-jeruzsálemi arab, akit a biztonsági erők csütörtökön hajnalban likvidáltak.

Hidzsázi halálhírére általános zavargás vette kezdetét Jeruzsálem arabok lakta negyedeiben, amire a rendőrség csütörtökön lezáratta a Templomhegy területét mind muzulmánok, mind zsidók előtt, és csak a mecsetek őrzésével megbízott jordániai Wakf hitbizomány néhány emberét engedték fel.

Az intézkedés, amelyre az 1967-es Hatnapos Háború, az Óváros izraeli elfoglalása óta nem volt példa, általános felháborodást keltett a muzulmán világban.

Az Egyesült Államok külügyminiszériumának a szóvivője elítélte az izraeli-amerikai kettős állampolgár Jehuda Glück elleni merényletet, ugyanakkor felszólította fel Izraelt, hogy ne akadályozza a mecsetekben a szokásos pénteki imádkozást.

A rendőrség pénteken csak 50 évesnél idősebb férfiakat enged fel a templomhegyi mecsetekbe; nők számára nincs korlátozás.

Danino rendőrfőnök csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy a több ezer fővel megerősített rendőrség mindent el fog követni a főváros nyugalmának és a biztonságának a megőrzésére.

A biztonsági erők még szerdán, a merényletet követő órákban letartóztattak több palesztin arabot, akiket azzal gyanúsítanak, hogy tudtak a Glück rabbi ellen tervezett gyilkossági kísérletről, vagy tevőlegesen részt is vettek abban. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése