Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2014. október 21., kedd

Ó, sejkek sejkje, ENSZ főtitkár!

Lehet, hogy kevesebb, mint két év múlva ez lesz a világszervezet főtitkárának a megszólítása. Katar, a Perzsa-öböl egyik kőolajban és pénzben dúskáló sivatagi minihercegsége – kétmilliónál kevesebb lakossal és csillagászati jövedelmekkel – pénzt és időt nem kímélve erőteljesen nyomul, hogy korábbi miniszterelnöke, az emir rokona foglalhassa el a 2016-ban leköszönő Ban-Ki Mun helyét.

A hol fehér leplet, hol a legutolsó divat szerint szabott európai öltönyt viselő úriember neve angolos átírásban: Hamad bin Jassim bin Jaber Al Thani.

Addig is, amíg megtanuljuk a reménybeli főtitkár nevét kiejteni, Katarról érdemes tudni, hogy a Hamasz legnagyobb támogatója, de az El Kaidával kapcsolatban álló El-Nuszra Front nevű szervezetet is pénzeli, amelynek fegyveresei  Szíriában küzdenek Asszad elnök megdöntésére.

A londoni The Sunday Telegraph értesülése szerint a rokon tavaly lemondott az emirség miniszterelnöki posztjáról, ezért az emir kárpótlásként felajánlotta, hogy Katar helyett – a Világszervezetet vezesse. Ha a korteskedés, ne adj’ Allah, sikerrel jár, Izraelt az eddigieknél is kényesebb helyzetbe hozza az ENSZ különböző fórumain.

A sivatagi arisztokrata esélyei egyáltalán nem számítanak gyengének: a Qatar Investment Authority, melynek ő állt az élén, milliárdos befektetései révén ismertté tette a nevét, világszerte szalonképessé tette őt.

Az emirség hatalmas olaj- és földgázkészleteiből származó vagyon lehet a magyarázata, hogy ezt a szinte lakhatatlan éghajlatú sivatagi országot kérte fel a FIFA a 2022. évi labdarúgó világbajnokság megrendezésére. A nagy pénz megfelelő nyomással párosítva hatékonyan befolyásolhatja nagy nemzetközi szervezetek tagállamait a szavazásban.

A Telegraph cikke megjegyezi, hogy Katar központi szerepet játszott Ban Ki Mun, Dél-Korea akkori külügyminisztere 2006-ban történt megválasztásában. 

Az emirség a gyakori ellenséges kijelentések mellett az elmúlt években különböző fokú gazdasági kapcsolatokat is létesített Izraellel.  

1 megjegyzés:

  1. Meg pénzeli a gázai terror szervezeteket.
    És nyilván ők fizetik a terror rakéták milliós árát is!

    VálaszTörlés