Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2014. október 28., kedd

Szenvedélyes szócsörtékkel vette kezdetét a Kneszet téli ülésszaka

Hétfőn, október 27-én este elhangzottak a Kneszet téli ülésszakának az első beszédei.

Binjamin Netanjáhu miniszterelnök főképpen Jeruzsálem státuszával és a palesztin lázadás hátterével foglalkozott.

"Izraelnek minden joga megvan rá, hogy Jeruzsálem zsidók lakta negyedeiben építkezzen. A jelenleg is tapasztalható palesztin erőszak korántsem az építkezések miatt tört ki, hanem azért, mert nem akarják, hogy egyáltalán itt legyünk. Ha szomszédaink beleegyezésére hallgattunk volna, egyetlen ház sem épült volna ebben az országban az elmúlt 65 évben.

A palesztinok egy független palesztin államot követelnek, béke és biztonság nélkül. Kivonulásunkat követelik a 'Területekről', lemondásunkat az egyesült Jeruzsálemről. Közben egy államok közötti békeszerződés minimális feltételére sem hajlandók: elismerni Izraelt, mint a zsidó nép államát"  – hangsúlyozta a kormányfő, majd hozzátette: "A palesztinoknak akarniuk kell a békét, de sajnos nem látok ilyen akaratot."

Netanjáhu, mint legtöbb megnyilatkozásában, most sem hagyta említés nélkül az iráni nukleáris fegyverkezésben rejlő veszélyeket. "Régiónkban jelenleg nem létezik nagyobb veszély Iránnál, amely a nukleáris fegyvergyártás küszöbére érhet. Ha az  Iszlám Államot legyőzik, mialatt Iránt az atomküszöbre engedik, olyan, mint megnyerni egy csatát, és elveszíteni a háborút" – mondta.

Amikor a miniszterelnök a jövő évi költségvetésről és kormányzata gazdasági és szociális eredményeiről kezdett beszélni, szavait indulatos közbekiáltások kísérték az ellenzék padsoraiból.

Netanjáhu után Jichak "Buzsi" Herzog, a Munkapárt elnöke, a parlamenti ellenzék vezetője emelkedett szólásra. Beszéde éles kritikája volt a miniszterelnök politikájának, sőt, nem kevés személyes támadás is helyet kapott benne.

"Költségvetésed és a döntéseid gyerekeink jövőjének a rovására mennek. A fiatal párok lakásvásárlása álom, a nyugdíjak összege rossz tréfa, a tisztességes megélhetés egyre több embernek lehetetlen, a biztonság egyre távolabb, béke sehol. Pénzügyminiszternek egy kezdőt neveztél ki, aki utasításaidat végrehajtja, a középosztálynak pedig csak kárt okoztok. (Jáir Lapid pénzügyminiszter és pártja, a 'Jés Atid' a középosztály érdekképviseletét tűzte ki célul. A szerk.)

Ám a nép nem bolond, és nem fog a végtelenségig fizetni. Te fogsz fizetni, miniszterelnök úr, éspedig a bársonyszékeddel, nemsokára."

Reuven "Rubi" Rivlin államelnök azzal a kéréssel fordult a Kneszet plénumához, hogy mindenki száműzze szótárából az ellenséges, bántó, az ellentábort sértő kifejezéseket. ◙ 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése