Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2014. október 21., kedd

Gáza: vagy újjáépítés, vagy terroralagutak.

Mose Jáálon honvédelmi miniszter hétfőn megbeszélést folytatott Ban Ki Mun ENSZ főtitkárral. Jáálon kifejtette: Izrael a Gázai-övezet lakosságának jóléte és az övezet gazdaságának megszilárdítása mellett áll, de nem a Hamasz újrafegyverkezésének az árán. Izrael nem fog hozzájárulni Gáza újjáépítéséhez, ha a Hamasz lakások helyett terroralagutakat szándékozik építeni.

Jáálon és Ban Ki Mun a nyáron lezajlott ötven napos hadművelet következményeiről folytattak eszmecserét, amelyet az Izraeli hadsereg a folytonos rakétatámadások leállítására és a terrorakciók megelőzésére indított. 

"Azt akarjuk, hogy a Gázai-övezet lakosai emberi méltóságban, tisztes jólétben éljenek. Építsék újjá otthonaikat és az övezet élete térjen vissza a normális kerékvágásba. Másfelől viszont aggodalomra ad okot, hogy a Hamasz képviselője csak tegnap (vasárnap) jelentette ki, hogy újjá akarják építeni a hadjárat során Izrael által lerombolt, Izraelbe vezető alagutakat. Érdekünk, hogy a Gázai-övezet lakosai jobb életkörülmények közé kerüljenek, de világosnak kell lennie, hogy az újjáépítési pénzalapok és felszerelések, például az övezetbe szállított cement semmiképpen nem szolgálhatják a terrorizmust. A fejleményeket közelről kívánjuk ellenőrizni." – mondta Jáálon.

Ban Ki Mun főtitkár sürgette a békemegbeszélések minél korábbi újraindítását Izrael és a Palesztin Autonómia között. Mose Jáálon honvédelmi miniszter kétségeit fejezte ki a főtitkárnak, amiért a Palesztin Autonómia vezetése, bár hangsúlyozza a Nyugati Part (Ciszjordánia) és a Gázai-övezet együvé tartozását, vonakodva vállalta a felelősséget a Gázai-övezet leendő irányításáért, míg Mahmud Abbász elnök béketárgyalások helyett egyoldalú lépésekkel kíván fellépni Izrael ellen nemzetközi fórumokon. 

A megbeszélés során érintették az Izrael északi – szíriai és libanoni – határain állomásozó ENSZ békefenntartó erők szerepét és az azzal kapcsolatban felmerült problémákat is. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése