Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2014. október 28., kedd

Válasz a palesztin terrorra: ezer új lakás Jeruzsálem új zsidó negyedeiben ♦ Netanjáhu ellenáll a külső és a belső nyomásnak

Több, mint ezer lakás építését helyezte kilátásba Binjámin Netanjáhu miniszterelnök Jeruzsálemben és közvetlen körzetében, az 1967-es úgynevezett “zöld vonalon” túl. 

A tervezett lépés ellen már hétfői bejelentését követően súlyos bírálatát fejezte ki az Egyesült Államok külügyminisztériuma. A Palesztin Autonómia tiltakozott, Jordánia a Biztonsági Tanács elé kívánja vinni az ügyet, de a Kneszet ellenzéke is fölösleges és káros döntésről beszél.

Az előirányzat 600 új lakásról szól Ramat Slomo és 400-ról Hár Chomá izraeli lakónegyedekben. A tervekben a Nyugati Part úthálózatának a korszerűsítése is szerepel, amelyet mind az ott élő zsidó lakosok (“telepesek”), mind a palesztin arabok használhatnak majd.

A jeruzsálemi önkormányzat lakástervezési bizottsága ma, kedden vitatja meg 1531 új lakásegység végső engedélyezését, amelyeknek az építését már tavaly jóváhagyták, de politikai okokból ideiglenesen befagyasztották az adminisztrációs eljárásokat.

Netanjáhu a Jeruzsálemben mindinkább elharapódzó palesztin-arab terrortevékenységre adott válasznak szánja a megújuló építkezéseket, de baloldali ellenzéke szerint a lépéssel a kormánykoalíció bizonytalankodó jobboldalát igyekszik még inkább maga és a kormányzó Likud párt mellé állítani.

Jair Lapid pénzügyminiszter aggodalmát fejezte ki, mely szerint a "zöld vonalon" túli lakásépítés és a Nyugati Parton eszközölt befektetések tovább rontják Izrael amúgyis feszült kapcsolatait nyugati szövetségeseivel. Cipi Livni igazságügyminiszter asszony ugyancsak erős bírálattal illette a bejelentett terveket. 

3 megjegyzés:

  1. A zöld vonalat arrébb kell meghúzni.
    Akinek ez nem tettszik,az üljön le tárgyalni erről a Jeruzsálemi kormánnyal.
    Izrael ott épít lakást saját területén,ahol akar.

    VálaszTörlés
  2. Harmadszo! Jáir Lapidnak van igaza! Nem ott kell erőskődni,hol még nem áll meg az igazságban 1oo %-san.A határ még nincs véglegesitve! Inkább,a terrorista gyilkosokat nem kellene kiengednie,semmilyen feltételhez kötötten! Evvel a lépésével megcsufolja a hősi mártirok emlékét a családtagok érzelmeiben és az izraeli népében!

    VálaszTörlés