Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2014. december 29., hétfő

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt a palesztin állami függetlenséget célzó dokumentum ♦ Izrael elvárja a nemzetek közösségétől a palesztin javaslat elutasítását


A Biztonsági Tanács plénuma előtt a közeljövőben megvitatásra kerül a Palesztin Autonómia által megfogalmazott és Jordánia által beterjesztett javaslat, amely a 2017. év végéig független állam megalakítását célozza a Nyugati Parton (Ciszjordánia, Júdea és Somron), vagyis azon a területen, amelyek 1948. májusától 1967. júniusáig Jordánia megszállása alatt volt, és amelyet Izrael hadserege, miután Egyiptom, Szíria és Jordánia hadserege megtámadta, a Hatnapos Háborúban elfoglalt.

A közel 6000 km²-es terület magában foglalná Jeruzsálem Óvárosát és annak Izrael által már évtizedek óta beépített negyedeit is, valamit azokat a településeket, amelyeket Izrael az elmúlt 45 év alatt épített, köztük olyanokat, amelyek a brit mandátum alatt is zsidó lakosságúak voltak.

A terület becsült lakossága 2.8 millió, köztük 2.4 millió arab és 400 ezer zsidó, utóbbi számba beleértve Nagy-Jeruzsálem lakosságát.

Izrael elvárja a nemzetek közösségétől, hogy határolja el magát az egyoldalú lépéstől, amely közvetlen tárgyalások nélkül kíván kész tényeket teremteni.

Binjamin Netanjáhu kijelentette, hogy amennyiben a nemzetközi közösség nem utasítja el a követelést, úgy Izrael teszi meg a megfelelő lépéseket.

Jeff Rathke, a washingtoni külügyminisztérium szóvivője szerint a javaslat nem építő jellegű, miután önkényes határidőt szab, és ez rontja a rendezésre irányuló közvetlen tárgyalások esélyeit.

John Kerry közölte Mahmud Abbásszal, hogy Washington szükség esetén megvétóz egy egyoldalú ENSZ-döntést, ráadásul az Egyesült Államok gazdasági szankciókkal is sújthatja a Palesztin Autonómiát.

Hétfői jelentések szerint a palesztinok valószínűleg csak a Biztonsági Tanács új felállása után kezdeményeznek, amikor a BT összetétele a mostaninál is kedvezőbb lesz számukra. ◙
 

2 megjegyzés:

  1. " Izrael elvárja "...... nahát ! Oszt mennyi ENSZ határozatot nem teljesít Izrael amit meg a nemzetek közössége várt el ????

    VálaszTörlés
  2. Kérem olvassa el az ENSZ 181 sz.határozatát! Mit akarnak a "palesztinok"?
    http://embassies.gov.il/budapest/NewsAndEvents/Pages/Az-ENSZ-K%C3%B6zgy%C5%B1l%C3%A9s-181.-sz%C3%A1m%C3%BA-hat%C3%A1rozata-%E2%80%93-1947.-november-29.-H%C3%A1tt%C3%A9r-t%C3%A1j%C3%A9koztat%C3%B3.aspx

    VálaszTörlés