Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2014. december 5., péntek

Több millió liter nyersolaj folyt ki egy vezetékből ♦ Környezeti katasztrófa egy Eilat melletti természetvédelmi területen


Szerdáról csütörtökre virradó éjjel karbantartási munkák közben megsérült az Eilattól Askelonig vezető, a Vörös tengert a Földközi tengerrel összekötő olajvezeték. Két óra alatt több millió liter nyersolaj folyt ki az Eilattól északra, húsz kilométerre lévő Evrona természetvédelmi park talajába.

A kifolyt kőolaj szivattyúzását éjjel-nappal nagy erőkkel végzik. A kár jelentős. Fennáll a veszély, hogy a kiömlött olaj a mélyebb talajrétegekbe is leszivároghat, beszennyezve az úgynevezett akvifereket, a természetes föld alatti víztározókat. Szakemberek szerint évtizedekbe kerülhet a talaj teljes rehabilitációja.


Nem csak Eilaton, de a szomszédos jordániai Akabában is érzik a nyersolaj jellegzetes szagát. Mindkét városban több ember orvosi ellátásra szorult. 

A vezetéket a hatvanas években, az iráni kőolaj Európába történő szállítására építették, a Szuezi csatorna részbeni kiváltására, amelyet akkor Izrael nem használhatott. Az Iránban bekövetkezett változások miatt a vezeték kihasználása lényegesen alacsonyabb az akkor tervezettnél.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése