Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2014. december 3., szerda

Netanjáhu menesztette kormánya pénzügy- és igazságügyminiszterét ♦ A koalíció felbomlott ♦ Előrehozott választások március 17-én ♦ Negyedik Netanjáhu-kormány ultraortodoxokkal? ♦ Lieberman: a Jiszráél béjténu a Likudtól függetlenül indul

"Nem tűröm, hogy kormányom miniszterei belülről támadják a kormány politikáját és annak vezetőjét!" – indokolta Netanjáhu kedd délutáni lépését, amellyel menesztette két kulcsminiszterét: Jáir Lapid pénzügyminisztert (Jés Atid párt) és Cipi Livni igazságügyminiszter-asszonyt (Hátnuá párt).

Avicháj Mandelblit, a kabinet főtitkára kedden este kapta az utasítást, hogy postázza a felmondó leveleket a két miniszter címére.

Válaszként a Jés Atid part további négy minisztere: Jáél German egészségügyi, Sáj Piron oktatásügyi, Jákov Perri tudomány- és technikaügyi, valamint Meir Cohen szociális ügyekkel megbízott miniszter is benyújtotta lemondását.  

Netanjáhu bejelenteni készül a Kneszet feloszlatását, hogy mihamarabb kiírhassák a parlamenti választásokat, "egyértelmű megbízásért a néptől Izrael vezetésére." A parlamenti választásokra valószínűleg március 17-én kerül sor.

"Az elmúlt hetekben Lapid és Livni miniszterek élesen támadták a vezetésem alatt álló kormányt. Nem tűröm tovább a kormányon belüli ellenzékeskedést, támadásaikat a kormány politikája és annak vezetője ellen" – mondta Netanjáhu.

Kedd este tartott sajtótájékoztatóján a miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy az előállott helyzetben az eddigi összetételű kormány élén nem lehet vezetni az országot, és vállalni a kormányfőre háruló felelősséget.

Korábbi kormányfői mandátumára utalva elmondta: akkor sokat tehetett a nemzet szolgálatára, ám a jelenlegi kormányzatra a Likud párt nem kapott elegendő mandátumot – indokolta a harmadik Netanjáhu-kormány koalíciós nehézségeit, hangsúlyozva, hogy nem hajlandó tovább kormányozni koalíciós partnerei nyílt ellenszegülése közepette. Netanjáhu arra kérte Izrael népét, hogy adjanak neki (azaz a Likud pártnak) biztos többséget, amely lehetővé teszi számára az irányítást.

Jair Lapidot a kormányfő megvádolta, hogy aláásta Izrael céltudatos politikáját az iráni nukleáris program ellen, amikor bírálta Netanjáhu döntését, hogy bojkottálja Hasszán Ruhani iráni elnök beszédét az ENSZ közgyűlésén. Netanjáhu azt is kifogásolta, hogy Lapid egy interjúban szükségtelennek ítélte Netanjáhu követelését a palesztin vezetéstől, hogy Izraelt, mint zsidó nemzetállamot ismerjék el.

Úgy Lapid, mind Livni bírálta a miniszterelnök által bejelentett tervezetet ezer lakóegység építésére Jeruzsálem "zöld vonalon" túl található részein. Livni ezt egyenesen felelőtlennek ítélte.

"Livni, aki szembemenve a kormány határozataival májusban találkozott Mahmud Abbász-szal, az utolsó, aki felelősségről prédikálhat" – jegyezte meg Netanjáhu, aki aligha nézte el, hogy Livni, igazságügy-miniszterként kormányfője Abu Mázen ellen meghirdetett időleges bojkottját ostobának nevezte.

Netanjáhu azzal is meggyanúsította a két menesztett minisztert, Lapidot és Livnit, hogy – állítása szerint – megpróbálták rávenni az ultraortodox pártokat, hogy alakítsanak olyan koalíciót, amelyben Netanjáhu nem vesz részt. "Ezt bizony puccsnak nevezik" – mondta a miniszterelnök.

Egy soron következő választáson problémát okozhat számára Avigdor Lieberman "Jiszráél béjténu" pártja is, amely már régebben felmondta a választási egyezséget a Likud párttal, és kedden közölte, hogy pártja a Likudtól függetlenül indul a következő választásokon..

Lieberman, a Netanjáhu-kormány külügyminisztere a napokban meglepetéssel szolgált, amikor kijelentette: "Izrael népe egysége" számára fontosabb, mint a "Teljes Izrael országa" – vagyis, szöges ellentétben eddigi álláspontjával, hajlandónak mutatkozik területi kompromisszumokra egy jövőbeni palesztin tárgyalópartnerrel.

A "Jés Atid" párt kedd esti nyilatkozata szerint Netanjáhu képtelennek bizonyult az ország kormányzására, minisztereinek elbocsátását pedig gyávaságnak bélyegezte.

"Sajnáljuk a miniszterelnök felelőtlen viselkedését, egy fölösleges választási kampány beindítását, amely kárt okoz a gazdaságnak és az izraeli társadalomnak. A Likud kicsinyes politikai érdekek mentén cselekszik, és az országot kiszolgáltatja az ultraortodoxoknak és egyéb érdekcsoportoknak" – hangzik a Jés Atid nyilatkozata. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése