Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2014. december 13., szombat

Nem nyugszanak… ♦ A Hamasz sorozatban lő ki "kísérleti rakétákat" a Földközi tenger felé ♦ A cél: a gázai rakétagyártás újraindítása

A Hamasz “katonai szárnya” minden erejével igyekszik helyreállítani a nyári “Cuk ejtán” hadművelet során alaposan megrendült katonai potenciálját. Ennek az igyekezetnek a része az Izz ad-Din al-Kasszám Brigádok javarészt megsemmisült rakéta-tartalékainak feltöltése helyben gyártott rakétákkal.

Gázai források beszámoltak róla, hogy szombaton három rakétát lőttek ki a Földközi tenger felé. Ez volt sorban a harmadik nap, amelyen teszt-kilövésekre került sor.

A rakéták tesztelése hetek óta folyik, de nem minden kísérlet sikerül. A kedden reggel kilőtt két rakéta robbanásának a zaja az egész Gázai-övezetben hallható volt, olyannyira, hogy téves közlést adtak ki izraeli tűzérségi támadásról.  

Músza Abu Marzuk, a Hamasz kairói képviselője megerősítette a rakétakísérletek tényét, és hozzátette, hogy azok nem sértik a tűzszüneti megállapodást a Gázai övezet és Izrael között, miután a tűzszünet nem vonatkozik rakéták kísérleti kilövésére.

Amióta Egyiptom következetes terror-ellenes politikát folytat, tucatjával semmisítette meg az Egyiptomba vezető alagutakat. Ezeken áramlottak a szétszerelt iráni rakéta-alkatrészek a Gázai-övezetbe évtizedeken át, de mára a helyi rakétagyártás lett az egyedüli utánpótlási lehetőség a terrorszervezet számára.


A “Cuk ejtán” hadművelet előtti rakétamennyiség harmada megmaradt a Hamasz birtokában, köztük sok 100 kilométeres, vagy nagyobb hatótávolságú.  ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése