Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2014. december 9., kedd

Irány a 20. Kneszet ♦ Balközép koalíció: Ávodá-Hátnuá fúzió ♦ Lieberman és Kahlon pártközi megegyezése: új centrista erő

A nagy eséllyel kialakuló jobboldali-konzervatív Likud – ultravallásos koalíció ellensúlyozására próbál meg kormányképes balközép koalíciót létrehozni Jichak „Buzsi” Herzog, az Ávodá (Munkapárt) vezetője a Cipi Livni vezette Hátnuá párttal.

A nagymúltú szociáldemokrata párt Ben Gurion vezetésével a Mápáj nevet viselte, 1968-ban vette fel az Ávodá nevet. A most még csak körvonalazódó párt vagy pártszövetség a nevét is megváltoztatná, de benne maradna az „Ávodá” szó.

Avigdor Lieberman és Mose Kahlon pártközi megegyezést írtak alá a Jiszráél selánu párt és Kahlon leendő pártja között a mandátumszerzéshez szükségesen túli szavazatok átszámításához a másik párt javára (heszkém odáfim).

Új, a középtől valamivel jobbra álló, de pragmatikus centrista párt alakulásának vagyunk tehát tanúi, amelynek két alkotója a százezres nagyságrendű oroszajkú szavazóbázissal rendelkező, legutóbb a Likuddal választási egyezségben volt Jiszráél selánu párt – amelyet Lieberman azóta felmondott – és Mose Kahlon, aki kivált a Likudból és önálló pártot szándékozik alapítani a Likud szociális politikájával elégedetlen tömegekre alapozva.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése