Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2016. január 7., csütörtök

Repül az Öszvér ♦ A Légierő bemutatta a legújabb izraeli drónt


Angol neve: AirMule – légiöszvér. [eermjúl]

Azért légi, mert robotrepülőről van szó, éspedig a legújabb fejlesztésűről. És azért öszvér, mert nagy teljesítményű, teherhordásra kifejlesztett önműködő, távirányítású fel- és leszállásra képes (angolul „autonomous, untethered flight”).

Vagyis afféle pilóta nélküli repülő hordárról van szó, amely olyan parancsot kap, hogy „ezt a rakományt vidd oda, tedd le, gyere vissza”.

A drónok fejlesztésében és gyártásában Izrael élen jár. Olyan mérnöki utakat kell törnie, amelyeken előtte senki sem járt. Az AirMule prototipusában néhány hónappal ezelőtt komoly hiba keletkezett, ami arra ösztönözte a fejlesztőket, hogy további tökéletesítő javításokat eszközöljenek a járművön.

Igyekezetüket siker koronázta: számos teszt-próba után megkapta a légiforgalmi hatóság engedélyét a felszállásra, és december 30-án a galili Megiddó kis repülőterén hiba nélkül végrehajtotta a próbarepülést.

A meghajtó propellerek kiképzése lehetővé teszi a függőleges, vagy meredek szögben történő le- és felszállást, így olyan helyen is használható, ahol a hagyományos repülőgépek – kifutópálya hiányában – nem jöhetnek számításba. A helikoptereket is kiválthatja, mivel azoknál nehezebb rakományt képes szállítani.

A „légi öszvér” polgári és katonai mentésre is használható, akár erdős vagy mocsaras terepen is.

FORRÁS: www.defencetalk.com 

7 megjegyzés:

  1. Ismét siker koronázta a merész elképzelés végrehajtását, és a megszokottól eltérő gondolat megvalósítását. Izraelben már nem is számít újdonságnak ismét olyat produkálni amit eddig senki sem próbált,de ha igen, akkor siker nélkül.

    VálaszTörlés
  2. Ez majd megfékezi a késelős terroristákat.

    VálaszTörlés
  3. Egy öszvér sem tud foglalkozni pitiáner késelőkkel, mert nem az a dolga. A késelők, az alattomos gyilkosok, más elbánásra számíthatnak!

    VálaszTörlés