Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2018. május 7., hétfő

Íme, az USA nagykövetsége Jeruzsálemben • Jövő héten jelképes avatás – Trump nem jön • Az építkezések hat évig eltarthatnak




Az Amerikai Egyesült Államok elnöke, Donald Trump döntése alapján május 14-én, Izrael Állam kikiáltásának 70. évfordulóján (a Gergely-naptár szerint; mi a Függetlenség-napot a zsidó naptár szerint minden évben Ijjár hó 4-én tartjuk) hivatalosan felavatják az USA nagykövetségét Jeruzsálemben, Izrael fővárosában.


Trump bejelentette: személyesen nem lesz jelen az avatási ünnepségen, helyette lánya, Ivanka, veje, Jared Kushner, és mintegy 300 amerikai személyiség érkezik. Az izraeliekkel együtt ezer meghívottra számítanak.


A jelenleg konzulátusi épület területe 6000 négyzetméter, ám az egész komplexumot 25,000 négyzetméteresre tervezik. A nagykövetség végső, állandó épülete a Diplomat Hotel közelében fog emelkedni.


Ameddig az első nagykövet elkezdi itt a munkáját, évek telnek el. A jelenlegi épületet kívül-belül átalakítják, külső falait 3 méteresre vastagítják, belső tereit az igények szerint változtatják és további kiszolgáló épületeket is emelnek vagy bérelnek a környéken. 

Az USA-nagykövetség áthelyezése tehát szimbolikusnak tekinthető, bár már maga a szimbólum is viták forrása lett világszerte, az arab- és muzulmán világból pedig dühödt reakciókat váltott ki. 

1 megjegyzés: