Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2018. július 21., szombat

Áv hó 9 – Tis’á beÁv: a jeruzsálemi Szentélyre emlékezünk



Áv hónap a zsidó naptár hetedik hónapja. E hónap kilencedik napján üli Izrael népe szerte a világon a jeruzsálemi Morijá-hegyen épített Első (Salamoni) és Második (a babilóniai visszatérés után újjáépített és Heródes által megújított) Templom vagy Szentély lerombolásának a gyásznapját.

Az Elsőt az országba betörő babilóniai seregek rombolták le és égették fel az általános időszámítás előtt 586-ban, a Másodikat Titusz római légiói időszámítás szerinti 70-ben, mindkettőt a zsidó időszámítás szerint Áv hónap 9. napján.

Ez a nap a zsidó hagyomány szerint baljóslatú nap, amelyet az előestétől aznap napestig, közel 25 órán át böjttel és gyászimákkal tölti a zsidóságot ortodox módon megélő zsidóság. Nem isznak, nem esznek, a nemi érintkezéstől is tartózkodnak, és még a templomban is csak alacsony zsámolyra ülnek, nem székekre, a bőr lábbelik helyett (ami régen a jómód, a kényelem jele volt) pedig egyszerű posztópapucsokat – manapság inkább gumi-vagy műanyag-lábbeliket – hordanak.

Ha a templomi imádkozást nem is, de a böjtöt Izrael zsidó lakosságának nagy többsége megtartja.

A dolog logikájából érthetően Izrael népe éppen ilyenkorra, a legmélyebb gyász idejére várja a Megváltást, aminek következménye a Harmadik Szentély megépülése, ami – lévén az előző Templomok helyén két mecset – igencsak problémás…

Áv hónap 9. napja, mint minden jeles nap a zsidó naptárban, nem illeszkedik a Gergely-naptárhoz, minthogy az előbbi a Hold fázisaihoz, utóbbi a Föld Nap körüli keringéséhez igazodik, így minden évben más és más napra esik: július közepére a legkorábban, augusztus közepére a legkésőbben. 

Az idén Áv hó 9. napja szombatra esett, és szombaton nem gyászolnak és nem böjtölnek (kivétel, ha Jom Kippur szombatra esik), ezért az másnap, július 21, szombat kimenetelétől július 22, vasárnap este 20:13-ig tart. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése