Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2018. július 28., szombat

Lassan, de biztosan: izraeli technológia a tűzsárkányok ellen is, a terror-alagutak ellen is



Március vége óta folytatja a Gázai-övezetben tevékenykedő két nagyobb (Hamasz, Iszlám Dzsihád) és több kisebb terrorszervezet, valamint szórakozni vágyó ifjak "tűzsárkányok", később robbanóanyaggal megpakolt léggömbök, legújabban pedig robbanó drónok felbocsátását izraeli területre.

Kilőni minden egyes eregetőt a több, mint 50 kilométeren elnyúló közös határ miatt lehetetlen. Másrészt "politikailag inkorrekt": az elkövetők nem ritkán kis-tizenéves kamaszok, akiket készakarva küldenek az életveszélyes kalandra, és, ha fegyvereseink eltalálnak egy-egy ilyen szerencsétlen gyereket, a világsajtóban máris megjelenik a "Breaking news": a zsidók ismét ártatlan gyereket gyilkoltak!

A rakéta-elhárító Vaskupola bevetése itt teljességgel tehetetlen: verébre ágyú... Ám a katonai elektronikai vállalatok postamunkával kifejlesztették az ellenszert: műholdas irányítású és a legutolsó komputeres applikációval vezérelt kisméretű, és minden más gyártmányúnál hatékonyabb drónok.

Kameráik néhány fős csoportokat is felfedeznek a Gázai-övezet mélységében. A beépített program felismeri a felbocsátásra még csak készülő egyéneket vagy csoportokat. És a fedélzeti fegyverzet előbb figyelmeztető, majd, ha az nem segít, célzott lövéssel akadályozza meg a kilövést.

A hébernyelvű hírekben egyre gyakrabban fordul elő a "kléj tájisz" (כלי טייס) kifejezés, ami repülő alkalmatosságot jelent. Ez valószínűleg mini-drónt takar, amelyekkel egyre gyakrabban sikerül meghiúsítani a szabotázst. 

Az első néhány drón már bizonyított, ám tömeggyártásuk egyelőre igen drága. 

A másik kihívás, amely elé a terror állítja Izraelt, a biztonsági kerítés alatt ásott alagutak. A megoldás itt is adott, de itt is drága és bonyolult. 

Izraelben már régóta előállítanak földrengés-előrejelző műszereket, amelyek a föld mélyében lezajló tektonikai folyamatokat érzékelik. Nos, ilyen műszerből fejlesztettek ki olyan eszközt, amely a talaj alatt 5-10-20 méter mélységben folyó "áskálódást" képes detektálni. ◙

1 megjegyzés: