Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2018. július 12., csütörtök

Hivatlan vendég Szíriából • Patriot rakéta lőtte le a drónt a Kineret partján • A Légierő szír erőket támadott Kuneitra térségében • Netanjáhu fél éven belül harmadszor Putyinnál


Szerda délután a Légierő határvédelmi radarjai drón közeledését jelezték a Golán fennsík szíriai oldala felől izraeli terület felé.

A pilóta nélküli robotrepülő jordániai területet érintve izraeli felségterület fölé ért, amikor a felelős parancsnokság Patriot rakéta kilövését rendelte el. A rakéta a drónt 10 kilométerrel az izraeli határon belül semmisítette meg, és az a Kineret tóba zuhant.

A légijármű fegyvertelen volt, minden bizonnyal felderítési céllal küldték. Az incidens a Golán fennsík déli régiójában történt, nem messze a szíriai-izraeli-jordániai hármas határtól.

Nem kizárható, hogy a drón kormányzó automatikája romlott el, de az is lehetséges, hogy az Irán által támogatott Asszad-kormány hadserege „próbálgatja” Izrael reakcióját a kisebb határsértésekre.

Az Izraeli Légierő csütörtökre virradó éjjel három szíriai katonai bázist támadott a Golán fennsík szíriai oldalán, Kuneitra térségében.

Binjamin Netanjáhu miniszterelnök szerdán immár  harmadszor utazott Moszkvába fél éven belül, hogy egyeztessen az oroszokkal Izrael védelmi politikájáról.

Az oroszok beleegyeztek, hogy a Szíriában operáló iráni erőket legalább 100 kilométerre távolítsák el Izrael határaitól; Izrael azonban azt követeli, hogy Szíria területén egyáltalán ne állomásozhassanak iráni fegyveresek. ◙

FORRÁS: A Kán Reset Bét izraeli rádió hírei és internetes portálja

1 megjegyzés: