Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2018. július 22., vasárnap

Tisá beÁv: ezer zsidó a Templomhegyen ✲ Jordánia tiltakozik (mi köze hozzá?) ✲ Hol késik a vörös tehén?



Tisá beÁv, azaz Áv hó 9. napján, ami az idén Áv hó 10-re esett a Szombat miatt (amikor nem böjtölnek) mintegy ezer zsidó polgár ment fel a Templomhegyre. 

Ezen a napon üli Izrael népe szerte a világon a jeruzsálemi Templomhegyen – más néven Morijá-hegyen – épített Első (Salamoni) és Második (a babilóniai visszatérés után újjáépített és Heródes által megújított) Templom vagy Szentély lerombolásának a gyásznapját.

A felmenők többsége horgolt kipát viselt, cicittel (az ing alól kilógó szemlélőrojtok). Néhányukat elvezette a helyszínen szolgálatot teljesítő rendőrség, mert imádkozni próbáltak, ami nem megengedett, az Izrael és Jordánia között megkötött egyezmény, értelmében. A Templomhegy fölött a jordániai Waqf muzulmán vallási hatóság gyakorolja a felügyeletet


(A Templomhegy, Jeruzsálem Óvárosával egyetemben 1948-tól 1967-ig Jordánia megszállása alatt volt. Jordánia 1967-ben Egyiptommal és Szíriával közösen megsemmisítő irtóháborút kezdeményezett Izrael ellen, amiben ő lett a vesztes.)


Jordánia tel-avivi nagykövete tiltakozó levelet juttatott el Izrael jeruzsálemi külügyminisztériumához. 


Ám nem csak a beduin Hasimita királyság tiltakozik. Az izraeli ultraortodox, chárédi (fekete kipa) rabbinátus is tiltja zsidóknak a Templomhegyre történő felmenetelt, ugyanis Izrael népe a Második Templom lerombolása, és az ott folytatott "ávodá", vagyis rituálé megszünte óta rituálisan nem elég tiszta, hogy a legszentebb helyre felmenjen.


Ehhez ugyanis egy tökéletesen tiszta vörös tehén szükségeltetik, "amelyre nem ment fel járom". Az állatot levágása után el kellett égetni, és ennek hamuját szórták a népre, amely ettől rituálisan tiszta lett. (Mózes IV:19)


A tehén, vele a Messiás és a Harmadik Templom eljövetele azonban közel két évezrede késik és ki tudja, mikor küldi a Jó Isten a megváltást az Ő választott népe ezer bújára-bajára... ◙

1 megjegyzés:

  1. Az a köze Jordániának a Templomhegyen történtekhez, hogy Izrael átadta ott a felügyeletet a jordán királyi ház tagjainak. 1968 után nem merte ezt az égő parazsat a saját kezében tartani. Mára meg elkésett vele, ha akarná is.

    VálaszTörlés