Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2018. július 24., kedd

Forrósodik az északi határ ✶ Izrael légvédelme lelőtt egy szíriai vadászgépet ✶ Tegnap föld-föld rakéta ellen lőttek ki elfogó rakétát

A SZÍRIAI LÉGIERŐ EGYIK SZUCHOJ SU-22 TIPUSÚ VADÁSZGÉPE

Kedden délután az izraeli légvédelem két Patriot rakétával lelőtt egy nagy sebességgel az izraeli határ felé tartó Szuchoj tipusú orosz gyártmányú szíriai vadászgépet.


Az incidens a Golán fennsíkon történt. Kacrin városban, valamint több goláni és Jordán-völgyi településen délután fél kettőkor megszólaltak a légvédelmi szirénák.


A rakétát azt követően lőtték ki, hogy a szíriai gép két kilométeres mélységben behatolt az izraeli légtérbe.


Damaszkusz megerősítette, hogy egy repülőgépet elvesztett.


A gép szíriai területen zuhant le. Damaszkuszi jelentés szerint a gépet vezető pilóta életét vesztette. Későbbi izraeli értékelés szerint a határsértés oka a pilóta navigációs tévedése lehetett. Az esti hírekben közölték: a Légierő megpróbált rádiókapcsolatba lépni az ellenséges ország pilótájával, de az nem válaszolt.


Az Asszad elnökhöz hű erők  az utóbbi hetekben már a Golán-határ közelében folytatnak háborút a visszavonuló iszlamista lázadók ellen. A harcok során számos alkalommal értek át lövedékek izraeli területre.


A Cáhál, az izraeli hadsereg állandó figyelemmel kíséri a határ közvetlen közelében folyó harci eseményeket és minden hasonló incidensért a damaszkuszi Asszad-kormányt tekinti felelősnek.   


Az incidens perceiben Izrael folyamatos kapcsolatban állt Oroszország katonai képviseletével.


Az orosz gyártmányú Su-24 tipusú vadászgép a T4-bázisról szállt fel, amelyet az iráni erők használnak Szíriában, és amelyet emiatt Izrael többször támadott.

Hétfőn reggel az izraeli légvédelem a Golán fölött szíriai föld-föld rakétára lőtt ki két "Dávid parittyája" tipusú elfogó rakétát. Aggodalomra ad okot, hogy egyik sem találta el a célt. 

A "Dávid parittyája" tavaly április óta bevethető, és ez volt az első alkalom, hogy bevetették. Ez az elhárító rendszer fejlettebb és nagyobb teljesítményű, mint a számtalan alkalommal bevált "Vaskupola", ám annál még kevésbé kiforrott. ◙

1 megjegyzés:

  1. Lehet pont azért vannak a határsértések,hogy teszteljék a rakéták hatékonyságát.Nem jo dolog hogy ilyen kudarc a sziriai és iráni szemek láttára vannak.Elkellene már gondolkodni valami hatékony védelmen.

    VálaszTörlés