Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2012. február 5., vasárnap

Aki keres az talál • A házasulandó fiatalember a Google-ból kereste ki zsidósága bizonyítékát

Mindezt pedig azért tette, hogy Izraelben a rabbinátus előtt elvehesse szíve választottját.

Jehosua Blumberg 24 éves fiatalember Chicago szülötte. Már nevéből is gyanítható, hogy zsidó származású, de ez Amerikában nem olyan egyértelmű. Hitközségi iratokra van szükség, amelyek legalább anyai ágon egyértelműen bizonyítják a vallási hovatartozást. Jehoshua pedig, zsidósan hangzó neve ellenére ilyennel nem rendelkezett.

Szülei vagy nagyszülei nem tartották fontosnak a be- vagy feliratkozást. Ő mégis eljött Izraelbe, annak rendje s módja szerint elvégezte hároméves katonai szolgálatát (itt a jelek szerint megelégedtek a bemondással, valamint a magas, jóképű fiatalember erősen zsidós fizimiskájával), majd akadémiai tanulmányai közben megismerkedett Naomival.

A két fiatal egymásba szeretett, ám házasságkötésüknek útját állta a vaskalapos rabbinátus közismert nehézkes bürokráciája.

A fiatalember, bár külföldön mindezek megkerülésével is megházasodhatott volna, nem adta fel álmát, hogy a chupá, az esküvői baldachin Izrael földjén álljon.

Jehosua nekifogott a kutatásnak. A Google keresőn rátalált családfájára, amely elvezette őt több, mint 100 évvel ezelőtt bevándorolt anyai-nagyanyai dédmamája nevéhez.

Ő volt az, kétségtelen: erről a nagymamánál talált és lefényképezett iratok is tanúskodnak. Az egyik távoli rokon által beszkennelt száz-egynéhány éves bevándorlási dokumentumon ott állt a dédi neve, mellette a származási ország – Oroszország – és a bevándorló dédmama neve mellett a kor szokása szerint ez olvasható: “Age: 16 years, Race: Hebrew” – vagyis “Kora: 16 év, Faja: héber”...

A dokumentumot elküldte a Chicago-i rabbinátusnak, amely immár vita nélkül elismerte az ifjú Blumberg zsidó voltát. Innen pedig már csak egy levelet kell elküldeni az izraeli vallási bírósághoz (Bét-din hárábáni).

Saul Ferber rabbi, az “Itim” szervezet önkéntese nagyon sok esetben segít a hasonló problémákkal küzdő új és régi bevándorlóknak, amikor azok szembe kerülnek a főrabbinátus idegőrlő bürokráciájával.

“Blumberg esete rávilágít Izrael Állam házasságkötési rendszerében lévő bajokra. Ilyen problémákkal, mint az övé, naponta találkozunk. Van, amikor sikerül megoldani az azonosítási problémákat, például hitközségi archivumok segítségével. A legtöbbször azonban még egy ilyen hosszadalmas megoldás sem vezet eredményre. 


A rabbinátusi bíróságnál jelenleg több, mint 5000 zsidóság-bizonyítási dosszié vár elintézésre. A megoldás az lenne, hogy ha valaki ennyire egyértelmű zsidó háttérrel jelentkezik, kérését jóhiszeműként értékeljék és pozitívan bírálják el, ne gördítsenek ennyi nehézséget elé” – fejezi ki véleményét Ferber rabbi. ◙

FORRÁS: JISZRÁÉL HÁJOM NAPILAP

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése