Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2012. február 19., vasárnap

Felkészülés Tel Aviv védelmére: “Vaskupola”-próba az ország központjában

A Cáhál, az Izraeli Hadsereg egy "Vaskupola" tipusú (Kipát Barzel héberül, Iron Dome angolul) rakéta-elhárító üteg felállítását tervezi Tel Aviv körzetében.

Ilyen üteget első ízben helyeznek el az ország legsűrűbben lakott központi régiójában, az elővárosaival két és fél milliós Tel Avivban.

Az üteg elhelyezése egy rakétatámadást szimuláló gyakorlat része lesz, mint arról a ynet internetes hírportál értesült vasárnap.

"Vaskupola" egy háromrétegű légvédelmi rendszer része, amely együtt működik a "Nyíl" (Chéc; Arrow), a "Varázsvessző" (Sárvit hákeszem, Magic Wand) radarral, szuper-számítógéppel és műholdakkal, és világszerte mintául szolgál terroristák által bevethető tömegpusztító fegyverek kivédésére.

"Vaskupolát" már sikerrel próbálták ki Askelon és Asdod körzetében, ahol már legelső bevetése alkalmával bíztató arányban sikerült a levegőben elfognia és megsemmisítenie a Gázai-övezetből kilőtt rakétákat.

Az elhárító üteg néhány napig lesz elhelyezve Tel Avivban: ez alatt bekalibrálják a radarokat és egyéb érzékelőit.

Az AMAN, az izraeli katonai elhárítás tudomása szerint mind a Gázából rakétázó Hamasz, mind a magát Libanonba befészkelt, az előbbinél lényegesen fejlettebb és veszélyesebb fegyverzettel bíró Hezbollah képes rakétáival elérni Tel Aviv körzetét, Izrael "szilicium-völgyeit" Herzlián, Kfár Szábán és másutt, valamint a loddi Ben Gurion repülőteret is. ◙

FORRÁS: ynet internetes hírportál

3 megjegyzés:

  1. Eléggé felesleges dolog ilyen kísérleti védelmi eszközökre pénzt pazarolni.Izrael eddig minden csatáját azzal nyerte meg,amikor odament, és leverte rátámadó ellenségeit.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez nem csatanyerésről szól,hanem a lakosok védelméről. Is.

      Törlés
  2. Egy palesztin kasszam rakétáa kb. 1000 dollár, egy elhárító rakéta 45.000 dollár !

    Minden rendszer túlterhelhető !!!!!

    Ha egyszerre 20 rakétát indítanak, legalább a fele átjut....
    A Vaskupola is támadható: rakétával, szabotázzsal, hackerekkel stb...
    Ez inkább a tömeg nyugtatására alkalmas mint megbízható védelemre.

    VálaszTörlés