Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2012. február 8., szerda

Tu-Bisvát, a fák újéve • Kisgyerekeknek veszélyes lehet a szárított gyümölcs

Annak, aki zsidó légkörben nőtt fel Európában, TU BiSvát, vagyis a héber Svát hónap 15. napja egyik legkedvesebb emléke.
A zsidó otthonok az európai tél kellős közepén („február, hol a nyár?”, kérdeztük a szürke égre, a fekete hófelhőkre nézve) megteltek Erec-Jiszráél gyümölcseivel: füge, datolya, barack illatával. A datolya, a füge szárított állapotban is fenséges volt. Még a szerény szentjánoskenyér is ott díszelgett az asztalokon. Így ünnepeltük a fák hagyományos újévét.
Apáink ezen a szemléletes és ízletes módon tanították meg gyermekeiket, hogy melyik gyümölcsre milyen áldást kell mondani.
Itt, az országban magától értetődően folytattuk a hagyományt. A gyümölcs-evésen kívül iskolás gyerekek és komoly felnőttek ültetik a fákat – nem egyszer gondatlanság vagy szándékos gyújtogatás következtében kiégett erdőkben.
Az utóbbi időben a gyümölcs-téren is furcsaságokat tapasztalunk. (Miért éppen ott ne?) A datolya és a mazsolaszőlő kivételével ugyanis valamennyi „jeles gyümölcs”, amely Erec-Jiszráél földjét dícséri – általában külföldről kerül az izraeli asztalokra. Repülőgépek hozzák őket tonnaszám Indiából, Sri Lankából (azelőtt Ceylon) és Kaliforniából.
Az idén február 8-ra, szerdára esik Tu Bisvát. A napokban a kereslet jelentős növekedését jelezték a szárított gyümölcsöket eladó üzlethálózatok.
Itt hívjuk fel a kisgyerekes szülők és nagyszülők figyelmét: a különböző magok és szárított gyümölcsök fogyasztása négy évesnél fiatalabb gyerekeknek veszélyes lehet: fulladást okozhat!
A nagyobbakat – százhúszig – nem fenyegeti ilyen veszély, de nem árt az óvatosság. A szárított gyümölcs tápértéke nagy, kalóriaértéke – óriási. Ne feledkezzünk bele túlságosan a fogyasztásába.
Végül az egyetlen statisztikai adat, amellyel ezen ünnepi alkalomból fárasztom az Olvasót: Izrael az egyetlen ország a Földön, amelyben több fa van, mint 100 évvel ezelőtt... ◙ 

1 megjegyzés:

  1. A "túladagolás" elkerülésére javaslom gyümölcskenyér sütését. Minden benne van és nem lehet sokat enni belőle.:DD

    VálaszTörlés