Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2012. február 18., szombat

Szíriában kikötött a két iráni hadihajó

Habibollah Sayari iráni tengernagy szombaton bejelentette: az iráni haditengerészet két hajója, egy romboló és egy azt kísérő teherhajó átkelt a Szuezi csatornán. Az iráni Maher hírügynökség szerint a hajók pénteken a szíriai Tartusz kikötőbe érkeztek.

A két hadihajó, mint jelentettük, csütörtökön kelt át a Szuezi csatornán a Vörös tengerből a Földközi tengerbe.

Az iráni látogatás hivatalos célja a szíriai haditengerészet kádereinek a kiképzése, a két ország között fennálló kétoldalú egyezmény értelmében.

Tavaly, ugyancsak február közepén hasonló haditengerészeti demonstrációra került sor Irán részéről.

A Szuezi csatornán történő átkelés indítéka a tengernagy szerint – Ali Khamenei ajatolla iráni államfő „stratégiai elhatározása”.

Izrael a vele szélsőségesen ellenséges viszonyban álló, a Földközi tenger térségétől távol fekvő Irán hadihajóinak a megjelenését partjai közelében provokációnak tekinti.

Az iráni hadiflotta másodszori megjelenése a körzetben, valamint Oroszország egyre markánsabb diplomáciai beavatkozása a szíriai polgárháborús helyzetbe Bashar Asszad elnök oldalán egy orosz-iráni-szíriai stratégiai szövetség kibontakozását sejtetik, amelyhez esetleg Kína is csatlakozhat.

Alig egy hónappal ezelőtt az orosz Kuznyecov repülőgép-anyahajó horgonyzott le ugyanitt, Tartusz kikötőjében, amely orosz kezelés alatt áll. ◙

3 megjegyzés:

  1. Az Oroszok már régen is támogatták Szíriát.Irán meg szintén.Tehát itt nincs változás.Viszont,ha Töröko. is beszáll,akkor kérdés,hogy ki lesz a 4 különféle érdekű állam vezetője?És mi lesz,ha bukik Asszad?

    VálaszTörlés
  2. Fordulhatnak is vissza Damaszkusz olyan hírtelen összeomlik.Hála az Istennek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ne örülj előre, a bukás hasonló lesz az Egyiptomihoz.
      Izraelnek csak rosszabb lesz,ha nem egy balfácán fogja irányítani Szíriát....

      Törlés