Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2012. február 3., péntek

Virtuális intifáda: újabb 26 ezer izraeli hitelkártya adatait tették közzé?

Pro-palesztin hackerek pénteken (február 3) közölték: ismét izraeli hitelkártyák ezreinek adatait lopták ki  feltört kereskedelmi adatbázisokból. Állításaik szerint ezúttal 26 ezer kártya adatait tették közzé mindenki számára hozzáférhető honlapon.

Két héttel ezelőtt palesztin vagy más muzulmán országok – valószínűleg Szaud-Arábia – hackerei a Tel Aviv-i Értéktőzsde és az El Al, az izraeli nemzeti légitársaság honlapjaiba törtek be, de letörölni egyiket sem tudták, a bizalmas stratégiai adatokhoz sem tudtak hozzáférni.

Az ezt követő napon izraeli vagy pro-izraeli hackerek visszavágtak, és letörölték Szaud-Arábia tőzsdéjének a honlapját.

Az Izraeli Hadsereg, és ezen belül a Légierő életfontosságú óriáskomputerei gyakorlatilag „bevehetetlenek” külső, az internetről indított támadásokkal szemben. Arra azonban volt példa a közelmúltban, hogy egy katonalány politikai indíttatásból a vezérkar egyik számítógépéről lelopott bizalmas adatokat, és azokat CD-lemezen egy újságíróhoz továbbította.

Arra is volt precedens, hogy egy magas rangú tiszt szuper-érzékeny adatokat tartalmazó laptopot vitt ki a bázisról, hogy azt hazavigye és otthon dolgozzon tovább rajta, ám útközben kocsiját egy parkolóból ellopták.

A gépkocsit a benne lévő GPS segítségével az utolsó pillanatban sikerült elérni, mielőtt átvitték volna a Palesztin Autonómia területére… ◙

1 megjegyzés: