Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2012. február 5., vasárnap

Tavasz a télben – még két napig


EGY EGÉSZEN FRISS FELVÉTEL GALILEÁBÓL


Több, mint két hétig tartó, errefelé szokatlanul zord, hideg tél, özönvíz-szerű esőzések, viharos szelek, a magasabb helyeken fagypont körüli hőmérsékletek: így kezdődött Izraelben a 2012. év.

A múlt hét végén azonban keleti, sivatagi szelek szárnyán hirtelen beköszöntött a tavasz. Szombaton tízezrek keltek útra a Golán és Galilea felé, hogy gyönyörködjenek a megduzzadt Jordánban és a beléömlő, szokatlanul bővizű patakok és akörülüttük zöldellő erdők és parkok látványában.

Tömegek vették útjukat a Hermon hegy felé, ahol a sí-kötélpálya (“ráchbál”) felső végénél 2 méteres, alsó végénél 20 centiméteres hó várta a síelőket és a szánkázókat.

Szombaton délelőtt fél tizenegykor már egy fia gépkocsit sem engedtek be: a hatalmas parkoló megtelt. Akinek pedig nem jutott hely a Hermonon, a hegy aljában, a Golán északi meredélyein hógolyózott – a rendőrség és a hadsereg figyelmeztetését figyelmen kívül hagyva. Ezen a terepen ugyanis a szíriai hadsereg negyvenöt-ötven évvel ezelőtt telepített aknái még mindig kockázatot jelentenek.

Mások dél felé indultak: a Negev természetvédelmi körzeteiben ilyenkor a szó szoros értelmében virágzik a sivatag (ami nyaranta sem homok-sivatagot jelent, inkább száraz, köves talajú sztyeppét).

A hirtelen támadt tavasz csúcsa e sorok írásakor, vasárnap van, amikor Izrael népét már visszavárják a munkahelyek, az iskolapadok. A keleti szél által elhozott felmelegedés kedden véget ér: délben-délután visszajönnek a szürke felhők, és észak felől újra indul az esőzés. Ami, reméljük, sokáig velünk marad: a Kineret szintjét a két hetes esőzés több, mint fél méterrel megemelte. És ivóvizünket jórészt a tó szolgáltatja. ◙

5 megjegyzés:

  1. Minden vágyam hogy egyszer eljussak Izraelben , a rokonaim Rehovoton ,Jeruzsálemben ,Kirjat Smonában élnek ,de még nem hivtak meg sohasem.

    Grüner Tamás Budapest

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ne is várjál rájuk.Vegyél egy EL-AL jegyet,és menjél.Szállást foglalhatsz az Internetről is.

      Törlés
  2. Tudom, hogy mennyire fontos a víz Izraelben, az esővíz ami az ivóvíz, meg az öntözővíz is. Ezért áldásos az a hír, hogy a Jordán folyó és a Kineret szintje emelkedik. Fél méter azon a tavon nem kis dolog. A halászok Tiberiászban biztos nagyot koccintanak mert hamarosan jó lesz a fogás. Aki pedig még nem kóstolta a kinereti sült halat az nem is tudja, hogy mit veszít.

    VálaszTörlés
  3. Szerintem ez a fél méter nagyon kevés.Úgy emlékszem,pár éve 6 m-el volt a szint alatt a Kineret vízszintje.

    VálaszTörlés
  4. A kinereti sült hal valóban valami fenséges, máshoz hasonlíthatatlan ízű eledel. Sajnos már régen nem jártam azon a környéken, de a jövő év februárjára be van ütemezve, a többi izraeli finomságokkal együtt.

    VálaszTörlés