Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2012. február 3., péntek

Washington Post: Izrael tavasszal támad

A The Washington Post kolumnistája, a novellaíróként is nevet szerzett David Ignatius csütörtöki (február 2) cikkében közzé teszi értesülését: Leon Panetta, az Egyesült Államok védelmi minisztere véleménye szerint Izrael áprilisban, májusban vagy júniusban támadást intéz Irán nukleáris létesítményei ellen, mielőtt még – izraeli kifejezéssel – az Iszlám Köztársaság elérné a “zone of immunity”, azaz a létesítmények megtámadhatatlansági állapotát.

Panetta a cikkíró szerint “erősen valószínűnek” tart egy tavaszi izraeli támadást, amelyet amúgy erősen ellenez, és ezt az izraeli polgári és katonai vezetőknek tudomására is hozta. Panetta, valamint az Obama-kormányzat szerint egy izraeli katonai akció semmissé tehetné a nyugati erőfeszítéseket, hogy diplomáciai és gazdasági szankciókkal bírják rá az iráni vezetést a nukleáris fegyverkezés leállítására.

Az Ignatius-cikk szerint az Obama-adminisztráció még arról sem döntött, hogy Amerika miképpen reagáljon, ha egy Izrael által kezdeményezett katonai akció megindulna.

A továbbiakban a cikk kitér az izraeli forgatókönyvre: az izraeli hadsereg öt napig tartó, korlátozott offenzívát kezdeményezne kritikus fontosságú iráni létesítmények ellen, amelynek egy, az ENSZ által közvetített tűzszüneti felhívás vetne véget. Miután pedig bármilyen eredményes légi offenzíva is legfeljebb csak részleges sikereket arathatna a nagy kiterjedésű, hegyes országban szétszórt üzemekben, tárolókban és laboratóriumokban, Izraelnek néhány év múlva újabb offenzívát kellene nyitnia.

Az Egyesült Államok előtt nagyjából két út áll a tavaszi izraeli akció megelőzésére. Az egyik a meggyőzés, beleértve a nukleáris fegyverkezés nemzetközi ellenőrzését. A másik az eddiginél is hatékonyabb titkos akciók végrehajtása, amelyek olyan mértékben akadályozzák az atomfegyverek fejlesztésének a menetét, hogy az meggyőzi Izraelt a katonai akció szükségtelenségéről. ◙

6 megjegyzés:

  1. Valaki el akar pusztítani engem, ezt újra és újra közli, s közben kitartóan fegyverkezik... mi a lófaszt kéne tennem? (A többi ember csak csitítana, hogy majd így meg úgy lebeszélik az elpusztításomra felesküdöttet... ) Hát nem. A világ a zsidókat az áldozat szerepében szereti látni és idegesek, ha ez nem akarózik nekik.
    Marad a Piszkos Fred módszer: egy nehéz, súlyos fémtárggyal erőteljesen arcul csapni a fenyegetőzőt. (Persze pusztán pedagógiai okokból.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ez jo röhögtem rajta talalo es a "piszkos fred"
      jo peldakep . az iroja Rejtö Jenö. egy zsidokbol alo szazadban halt meg sajnos, az orosz fronton tetves keretlegenyek a halaba kergetek .

      Törlés
  2. Az előtt kell támadni,mielőtt elérnék a létesítmények megtámadhatatlansági állapotot.
    Na ez nem igaz.
    Akármikor meg lehet támadni.Legfeljebb,a lerombolt atom létesítmények sugárzása miatt, ki kell telepíteni a környék lakosságát..
    De ezt vállalja Irán,amikor nem hajlandó leállítani atombomba gyártását.
    Viszont Izrael nem kockáztathatja az ország elpusztítását.

    VálaszTörlés
  3. Az atomfegyverel nem jo jatszani tul komoly ahoz hogy ugy nyilatkozanak rolna mintha egy foci mecsröl lenne szo

    VálaszTörlés
  4. Hát, elég sok a megtévesztett - Izrael a mindenható, a legyőzhetetlen - ember !
    Irán bizony nem arab, hanem perzsa. Namármost, ők sem szeretik az arabokat !
    Irán önmagával szemben is kemény, sőt kegyetlen ! Az Irak ellen harc során 12-14 éves gyerekeket láncoltak össze és hajtották őket az aknamezőre ! Ők nem kérnek kegyelmet és nem is kapnak !
    Ha már van atombombájuk, akkor minek támadni ?
    Ha még nincs, akkor sikerül elérni,hogy MINDENÁRON megcsinálják !
    Szóval hátrább az agarakkal, addig jó amíg béke van.....

    VálaszTörlés
  5. Érdeklődőm tisztelettel:Kína, Oroszország,Pakisztán, stb...,stb...a Ludas Matyit olvassa?

    VálaszTörlés