Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2012. február 19., vasárnap

A mobilhálózatok adóantennái mint eső-jósok

Évek óta szenvedélyes vita tárgya a mobiltelefon-társaságok magas háztetőkre szerelt adóantennái: okoznak-e egészségi károkat a környék lakóinak, vagy sem. A vita az egész világon felkavarja a szenvedélyeket és jó jövedelmet biztosít az ügyvédeknek. Izrael azonban az első ország, ahol a beszélgetéseken túl más célra is használják az országos hálózatot képező antennarendszert.

Hogy mire? Hiszik, vagy nem – esőjóslásra.

A Tel Aviv Egyetem szakértői egyszerű dologra jöttek rá. Közismert, hogy amikor esőfelhők érnek egy terület fölé, a mobil-készülékek vételében kisebb-nagyobb zavarok következnek be. Ez a rádióhullámok terjedése miatt van, amire az esőfelhő-frontok hatást gyakorolnak.

Az izraeli kutatók azonban arra is rájöttek, hogy a mobiltelefonok átmeneti vételi zavaraiból igen pontosan lehet következtetni az ország különböző részei fölé érkezett esőfelhők kiterjedésére, sőt, a leesett csapadék mennyiségére is. Miután pedig a celluláris (mobil) antennák sűrűn lefedik az ország csaknem teljes területét, segítségükkel pontos és gyors eső-térkép készíthető.

Ezzel a módszerrel nem csak eső, hanem jégeső, köd és hó mennyisége is mérhető. A csapadék hatására bekövetkező változásokat ternmészesen nem “fülre”, egyszerű mobilkészülékeken mérik, hanem térerő-mérő műszerekkel, amelyet minden egyes mobil-adóantenna közelében elhelyeznek és a mért adatokat egy komputeres központba gyűjtik.

Az új izraeli módszer pontosabb mérést ad a csapadékról, mint az eddigi műholdas és radaros módszerek. Ez pedig igen nagy segítséget jelent mind a polgári, mind a katonai repülésnek. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése