Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2012. július 31., kedd

A Netanjáhu kormány 20:9 arányban elfogadta a gazdasági megszorításokat


Hétfőn, július 30-án a kormányülésen húszan mellette, kilencen ellene szavazattal elfogadták az idei és a jövő évi költségvetési hiány „betömését” célzó szigorú gazdasági megszorításokat. Az adóemelési és költségvetés-visszafogási csomagot a pénzügyminisztériumban dolgozták ki. A változtatásokat Juvál Steinitz pénzügyminiszter úgy indokolta, hogy bár Izrael gazdasága jól teljesít, a negatív globális tendenciák Izraelre is hatást gyakorolhatnak akár a közeljövőben is, amire az országnak fel kell készülnie.

Ehud Barak honvédelmi miniszter és 'Ácmáut' frakciójának három minisztere ellene szavazott. Amint ez Steinitz pénzügyminiszter tudomására jutott, haragra gerjedt, az ülés végén Binjámin Netanjáhu miniszterelnökhöz fordult, aki a kormány beleegyezésével levont a honvédelmi minisztérium költségvetéséből 100 millió sékelt, bár ez nem szerepelt a tervben. Az összeg felét az askeloni 'Bárziláj' kórház épületeinek megerősítésére fordítják rakétatámadások ellen (Askelon közel fekszik a Gázai-övezethez), másik felét a közoktatási büdzséhez csapják.

Barak az ipar- kereskedelem- és foglalkoztatásügyi minisztérium költségvetésének a csökkentése miatt tiltakozott, amelynek minisztere, a szintén „ellene” szavazatot leadó Salom Szimchon ugyancsak az ő 'Ácmáut' frakciójához tartozik. „A kis és közepes vállalkozók keményen dolgoznak, ők hordozzák a hátukon az államot, miközben alacsony vagy közepes jövedelmeket visznek haza” – hangzott az indoklás.

Az ellenszavazók között voltak a SASZ keleti ortodox párt miniszterei – az afrikai és ázsiai származású izraeliek közül sok a szegény sorsú –, valamint Mose Káchálon, a szociális ügyek minisztere is, aki azt mondta: „Nem vitt rá a lélek, hogy mellette szavazzak, amikor olyan sok idős és rokkant állampolgár él itt havi 2100 sékelből!”

Saul Mofáz, az ellenzék vezére így nyilatkozott: „A miniszterelnöknek meg kell kérdeznie önmagát, miképpen juttatta az ország költségvetését ekkora hiányba, és miért a nagyközönségnek kell ezért fizetnie?”

Netanjáhu felelősségteljes lépésnek nevezte a pénzügyminisztérium által kidolgozott megszorító csomagot, amely, szavai szerint, stabilan tartja Izrael gazdaságát, munkahelyeket teremt és, mint mondta, „a legalacsonyabb jövedelműeknek és a középrétegeknek több pénz marad a zsebében”.

A megszorítások két eleme (a cigaretta és a sör árának az emelése) a múlt héten már végrehajtásra került, más része augusztus elsején lép életbe, ismét más elemei csak 2013. január elsején.

A lényeges változásokat – a ynet hírportál tájékoztatása alapján – az alábbi táblázatban közöljük.

A változás
Hatályossága
Becsült bevétel az államnak (sékel)
Következménye a polgárnak
5%-os visszavágás a minisztériumi költségvetésekben
azonnali
1.3 milliárd
Állami szolgáltatások csökkenése, nagy-beruházások (Tel Aviv-i villamosvasút, egyetemek fejlesztése stb.) elhalasztása
3%-os visszavágás a minisztériumi költségvetésekben
2013. január 1
Értéktöbblet-adó (máám) 1%-os növelése 17%-ra
2012. szeptember 1
4,4 milliárd
Alapvető élelmiszerektől (zöldség-gyümölcs kivételével) az üzemanyagon, közlekedésen át a  lakásokig minden drágul
Jövedelmi adó 1%-os emelése
azonnali
4,4 milliárd
A 8881 sékel feletti jövedelmek után több adót fizetnek
Cigaretta-adó növelése
július 26 óta hatályos
500 millió
2,50 … 3 sékeles drágulás dobozonként
Sör-adó növelése
július 26 óta hatályos
500 millió
kb. 4 sékeles drágulás fél literenként
0.6%-os foglalkoztatási adó
2013. január 1
950 millió
érvágás a munkáltatóknak, elbocsátási hullámmal járhat
Adóbeszedés erősítése további ellenőrök baállításával
vonatkozó törvény meghozatala után
2 milliárd
Ingatlanszerzési adó (mász rechisá)  érvényességének a meghosszabbítása második lakástól
már hatályos
300 millió
kevésbé érdemes ingatlanba befektetni
„Gazdagok adója”
2013. január 1
500 millió
67 ezer sékelesnél magasabb havi jövedelmek 2%-os megadóztatása



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése