Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2012. július 29., vasárnap

Csúcsfeszültség a Templomhegyen • A rendőrség nem enged fel zsidó imádkozókat

Vasárnap estig tart a két jeruzsálemi Templom (egyik a Salamon, másik a Heródes által épített Szentély) elpusztításának a gyász- és böjtnapja.

A két Templom elpusztítása – az egyik a babilóniaiak, a másik a rómaiak által – a zsidó hagyomány szerint ugyanarra a napra, Áv hónap 9.-re esett: az elsőt Nebukadnécár hadai rombolták le a keresztény időszámítás előtt 587-ben, a másodikat Titusz légiói, a keresztény időszámítás 70. évében.

A jeruzsálemi Óváros 1967. júniusában történt visszafoglalása óta tömegek sietnek már a reggeli órákban a Nyugati Fal elé, amely a Szentély alapjául szolgáló Templomhegy egyik támfalának a maradványa, hogy ott az ‘Éjchá’ kezdetű sirámokat imádkozzák. Mások – jóval kevesebben – ezen a napon felmennek a Templomhegyre, ahol az egykori Templomok helyén két mecset áll.

A Templomhegyen való látogatás egyrészt ellenkezik az ortodox rabbinátus tilalmával – a legszentebb helyre csak azt követően volt szabad zsidóknak felmenni, hogy a ‘kohanim’ – papok – a népet rituálisan megtisztították, és ez immár közel 2000 éve nem történik meg. Másrészt a zsidók jelenléte rendszerint kivívja a muzulmánok hisztérikus tiltakozását, őrjöngő ordítozását, gyakran kődobálását, amit csak a rendőri erők képesek lecsitítani.

Most, 2012-ben a gyásznap a muzulmán Ramadan bőjthónappal esik egybe, és a feszültség várhatóan csúcspontra fog hágni – hacsak a nyári hőség nem lohasztja le a templomhegyi muzulmán ájtatoskodók harci kedvét.

A jeruzsálemi rendőrség nem engedett fel zsidó imádkozókat a Templomhegyre. A nemzeti gyásznap este nyolc órakor különleges események nélkül ért véget. ◙ 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése