Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2012. július 28., szombat

„Hogy ne jussunk Görögország helyzetébe” – adó- és áremelések, költségvetési visszavágások

Pénteken, július 27-én a Pénzügyminisztérium nyilvánosságra hozta a sajtó által „gzérot”-nak (kb. „balítélet) nevezett intézkedési csomag részleteit, amelyet vita és megszavazás végett hétfőn terjesztenek a kormány elé.

A Pénzügyminisztérium azzal indokolja az igen népszerűtlen intézkedéseket, hogy általuk elkerülhető a következő év költségvetésének a deficitje, amely nem haladhatja meg a 3 százalékot. Emellett a kormány szándéka a gazdasági növekedés legalább az eddigi szinten tartása és az alacsony munkanélküliség.

A tervezett intézkedések leglényegesebb elemei:
• Az értéktöbblet-adó (mász erech-muszáf, MÁÁM) 1 százalékkal történő emelése, a jelenlegi 16 százalékról 17 százalékra
• A jövedelmi adó (mász háchnászá) emelése 1 százalékkal azoknak, akik a jelenlegi havi átlagjövedelemnél, 8800 sékelnél többet keresnek
• Megnövelt adó a 67,000 sékelt meghaladó havi jövedelmekre („gazdagok adója”)
• Bizonyos árucikkek árának emelése (a sör és a cigaretta árát csütörtökre virradó éjjel már emelték)
• Valamennyi minisztérium idei költségvetésének 5 százalékos visszavágása
• Valamennyi minisztérium jövő évi költségvetésének 3 százalékos visszavágása 
(a hadügyi és a szociális kiadásokhoz valószínűleg nem nyúlnak)

A kormány gazdasági szakértői azt várják, hogy fenti intézkedések a jövő évig összesen 14,5 milliárd sékelt hoznak az államkincstárnak. Ebből lehet majd fedezni egyebek között az egyiptomi határkerítés megépítését az afrikai beözönlés leállítására, a tűzoltóság teljes átszervezését, és a hátország védelmének hatékonyabb megszervezését egy esetleges jövendő rakétaháborúra.

Juvál Steinitz pénzügyminiszter pénteken délben úgy nyilatkozott, hogy a tervezett lépések „védelmi vonalat” jelentenek Izrael gazdaságának, amely meggátolja, hogy Izrael egy, a görögországihoz vagy a spanyolországihoz hasonló válsággal találja magát szemben.

Netanjáhu miniszterelnök is védelmébe vette a gazdasági tervcsomagot, mondván, „többet veszünk el attól, akinek van, mint attól, akinek nincs”.

A végső szót a hétfői (július 30) kormányülés mondja ki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése