Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2012. július 25., szerda

DebkaFile: nagy orosz hadihajó-raj közeledik a szíriai partok felé • Amerikai és brit beavatkozás? • Törökország lezárja a határait • Irán kész a katonai beavatkozásra

A megbízható katonai hírszerzési forrásként elismert izraeli „DebkaFile” internetes honlap szerdai (július 25) híre szerint a Földközi tengeren nagy orosz hadihajó-raj közeledik Szíria partjai felé. Mint ismeretes, a szíriai Tartusz hadikikötő fölött az oroszok sajátjukként rendelkeznek.

A honlap értesülése szerint a hajórajt a „Csabanyenkó Admirális” (Адмирал Чабаненко) nevű romboló vezeti, amely repülőgépek és tengeralattjárók elleni védelemmel is fel van szerelve. Az orosz haditengerészet felgyorsította a hajóraj közeledését a szíriai partokhoz. A hajókon az amerikai „Marines”-hoz hasonló elit tengerészgyalogos legénység szolgál.

Az orosz haditengerészet mozdulatai egyre valószínűbbé teszik, hogy Szíriában súlyosbodni fog az eddig csak belső polgárháborúként dúló fegyveres küzdelem. Megerősítik e feltételezést a Szíria határain végbemenő katonai csapatösszevonások is.

A kialakuló helyzetben valóra válhat Basar Asszad megnyugtató nyilatkozatba rejtett hétfői fenyegetése, melyben kizárta, hogy a felkelők ellen vegyi- és biológiai fegyvereket vetne be, viszont, úgymond, „külső agresszorok” ellen igenis bevetne ilyen fegyvereket.

A Cáhál, az izraeli hadsereg magas rangú tisztjei Basar Asszad e kijelentését egyértelmű Izrael elleni fenyegetésként értelmezik.

Hillary Clinton asszony, az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztere ismét kilátásba helyezte, hogy országa Szíriát, vagy területe egy részét „védett övezetté” nyilvánítja. Közben annak az eshetősége is növekszik, hogy Nagy-Britannia is katonai erőkkel avatkozik be a konfliktusba.

Törökország hírek szerint lezárta szíriai határait.

Az Iráni „Forradalmi Őrság” parancsnok-helyettese első ízben fenyegetődzött szíriai katonai beavatkozással.

Izraeli értesülések szerint az eddig Szíriában, az Asszad rendszer védnöksége alatt működött palesztin terrorszervezetek nagy ütemben hagyják el Szíriát, részben Irán, részben Egyiptom felé, ahonnan a Gázai-övezetbe térnek vissza. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése