Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2012. július 25., szerda

Világbank: a Palesztin Autonómia nem áll készen az önálló állami létre

A Világbank (World Bank Group), a Földkerekség egyik legfontosabb pénzügyi testülete szerdán (július 25) közzétett jelentésében rögzíti, hogy a Palesztin Autonómia gazdaságilag nem stabil, mert alapvetően külső segítségre számít. 
A jelentés szerint az Autonómia mindaddig fenntarthatatlan pénzügyi szempontból, amíg nem jut politikai megegyezésre Izraellel.

A jelentés központi problémának tartja egy végső státusz-egyezmény hiányát, amely lehetővé tenné a „két-állam” formula bevezetését.

Az önálló palesztin állami lét kulcsát a szakértők egy békeszerződést követő gyors gazdasági fellendülésben látják. A külföldi donorok által támogatott polgári közigazgatás helyett a magánszektornak, a versenyszférának kellene erősödnie, aminek az ellenkezője történik. Nagy hibának nevezi a jelentés, hogy a Palesztin Autonómia gazdasága az állami szektor felé tolódik, ahelyett, hogy a versenyszféra erősödne, amely képes lenne eltartani a gyorsan növekvő népességet. Az ipar, a mezőgazdaság, a turizmus és a szolgáltatások volumene csökkenőben van, míg a külső adományok által támogatott szektorok, mint a polgári közigazgatás, oktatás, egészségügy és az elektromosság-szolgáltatás egyre több munkaerőt alkalmaz.

Az utóbb tapasztalható gazdasági növekedést a Világbank jelentése a külső donoroknak tulajdonítja, ami azért is veszélyes, mert az adományok csökkenő tendenciát mutatnak.

A jelenlegi szituációt nehezíti az Izrael által bevezetett szállítási szigorítás is, amely korlátozza a palesztin magánszektort önfenntartó, nyereséges üzleti tevékenység kifejlesztésében. A szakértők a palesztin vezetést is elmarasztalják, amiért az elmulasztja a szakmailag versenyképes munkaerő kinevelését, nem képes rendezni az ingatlan-viszonyokat, és nem hoz megfelelő törvényeket a kereskedelem védelmére. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése