Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2012. július 17., kedd

„Táte, máme, ments meg!” • Ötezres chárédi tüntetés Jeruzsálemben

Ötezer chárédi (ultraortodox zsidó) tüntetett hétfőn Jeruzsálemben a kormány egyenlő védelmi teherviselést célzó szándéka ellen.

A demonstráción megjelent a fővárosi chárédi oktatási intézmények valamennyi tanulója. Több kis-tizenéves fiú bilincset viselt a csuklóján, és fekete kaftánjukon „Táte, máme, ments meg” feliratot viseltek. Az újságíróknak megmutatták a nagybetűs felirat alatt a kisbetűs szöveget is, azt, hogy mitől kell őket megmenteni: „a smád-tól (ez a zsidó vallás elhagyása) ha felnövünk, és a hadseregbe vagy nemzeti szolgálatra kényszerítenek bennünket”.

„Maga a puszta szándék is gyilkos merénylet ellenünk. A mi fiaink bevonulása nem jöhet számításba!” – nyilatkoztak a tüntetés szervezői és hangadói.

A tüntetők között járkálva egyes résztvevők halkan megjegyezték: az egész nem egyéb, mint „hácágá”, színészkedés, aminek a szervezők részéről egyetlen célja van: további adományok mozgósítása.

Mint ismeretes, a Plesner-bizottság felvetette azt a javaslatot, hogy a szolgálatot megtagadó intézményeknek és egyéneknek csökkentsék az állami juttatásokat. Az anticionista chárédiek azonban amúgy sem fogadnak el állami támogatást, így a külföldi támogatókra kell hatniuk – egyebek között a fenti módszerrel is. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése