Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2012. július 4., szerda

Netanjáhu: általános tervezet az egyenlő honvédelmi teherviselésre


Az „egyenlő teherviselés”, vagyis az általános hadkötelezettség, és az azzal foglalkozó Plesner-bizottság minapi feloszlatása körül kirobbant koalíciós válság után Binjamin Netanjáhu szerdán kijelentette: kormánya el fogja érni a chárédi (ultraortodox), és a milliós izraeli arab lakosság részvételének a drasztikus növelését a honvédelemben, illetve a nemzeti közszolgálatban.

A kormányfő átfogó tervről beszélt, ami, úgymond, "történelmi változást fog hozni az izraeli társadalomban".

Az általa kinevezett, majd feloszlatott Plesner-bizottság ajánlásait fontos elveknek nevezte.

Az izraeli lakosság körében egyre nagyobb százalékot kitevő zsidó ultraortodox, valamint az izraeli arab lakosság fiatalsága nem teljesít katonai szolgálatot, ami növekvő társadalmi elégedetlenség forrása az izraeli társadalomban.

A hagyománykövető, nem-ultraortodox életvitelű fiúk a világi szemléletűekhez hasonló katonai szolgálatot teljesítenek. A beduin lakosság egy része és az izraeli drúz és cserkesz lakosság szinte egésze ugyancsak.

A behívót a fiatalok általában 18 éves korban kapják meg. A szolgálat időtartama fiúknak három, lányoknak két év. Vallásos házból származó lányok és férjezett fiatalkorú asszonyok kérhetik felmentésüket, illetve nemzeti szolgálatba történő beosztásukat.

A katonák (férfiak) többsége leszerelés után évente teljesít tartalékos szolgálatot, többnyire három-négy hetes időtartamra. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése