Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2012. október 22., hétfő

Az Egyesült Államok és Izrael légierejének közös hadgyakorlata


Vasárnap az ugyenezen a napon kezdődött polgári védelmi gyakorlattal párhuzamosan, de attól függetlenül kezdődött az Amerikai Egyesült Államok és Izrael légierőinek közös hadgyakorlata.

A több ízben elhalasztott hadgyakorlat neve Austere Challenge 12, és célja Izrael légtere védelmének a gyakorlása ellenséges országok területéről indított koncentrált rakétatámadás esetére.

Az Izraelben tartott gyakorlaton az EUCOM, az USA Európában állomásozó hadereje és az Izraeli Légierő vesznek részt. A jelenleginél nagyobb közös hadgyakorlat eddig nem volt.

A Cáhál, az Izraeli Hadsereg szóvivője hangsúlyozta: a közös hadgyakorlatot már két évvel ezelőtt megtervezték, így nincs kapcsolatban a régió aktuális katonai vagy politikai történéseivel. Célja a két hadsereg légelhárítási együttműködésének gyakorlása és tökéletesítése.

Mind Izraelben, mind az Egyesült Államokban bejelentették, hogy a közös hadgyakorlatnak nem célja bármiféle üzenet közvetítése a körzetben folyó fejleményekkel kapcsolatban, és jellege kizárólag védelmi.

A gyakorlaton 1000 izraeli és 1000 amerikai katona a Izraelben, míg további 2000 amerikai katona más országokból vesz részt.

A négy hetesre tervezett közös hadgyakorlat költségéből 30 millió dollárt az Egyesült Államok, 8 millió dollárt Izrael fedez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése